Изложба „Недељко Гвозденовић: у потрази за апсолутним сликарством” – од 4. јула до 5. августа

Изложба слика „Недељкo Гвозденовић: у потрази за апсолутним сликарством” свечано је отворена у среду, 4. јула, у Галерији САНУ. Повод је обележавање јубилеја – педесет година од оснивања Галерије САНУ – као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана. Окупљенима су се обратили академик Душан Оташевић, управник Галерије САНУ, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања РС, и др Дијана Метлић, ауторка изложбе и каталога, а изложбу је отворио академик Владимир С. Костић, председник САНУ.

– Свакако да сасвим намерно 50 година ове Галерије обележавамо изложбом академика Недељка Гвозденовића, који је новембра 1967. године постављен да руководи тек установљеним Уметничким саветом Галерије. Најближи сарадници из тих пионирских дана сећају га се као особе бескомпромисног ауторитета када је струка у питању, уз истовремену личну деликатност и суздржаност – рекао је том приликом академик Владимир С. Костић.

Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективу својих дела у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно новим генерацијама које до сада нису имале прилику да се упознају с његовим делом.

Један је од најзначајнијих југословенских и српских ликовних уметника 20. века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1929. године, када је први пут излагао на Другој јесењој изложби београдских уметника у Уметничком павиљону на Калемегдану, до смрти 1988. године. Као професор Академије ликовних уметности на Београдском универзитету, академик и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао многобројне генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Галерији САНУ и граду Београду потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.