Изложба посвећена академику Михаилу Гавриловићу

Изложба „Академик Михаило Гавриловић – историчар, архивист, дипломата“ биће отворена у среду, 13. фебруара, у 18 часова, у Галерији науке и технике САНУ. Организатори изложбе су Галерија науке и технике САНУ, Огранак САНУ у Нишу, Народни музеј Ниш и Историјски архив Ниш. Изложба ће трајати до 28. фебруара.

Михаило Гавриловић (1868, Алексинац – 1924, Лондон) био је значајан историчар, први српски архивиста и први управник новоосноване Државне архиве Србије (1900); доктор наука са Сорбоне  и професор Правног факултета Универзитета у Београду;  веома угледан  дипломата на Цетињу, у Лондону и Ватикану, цењен у међународним оквирима.

Циљ изложбе је да осветли, те најширој јавности представи, живот и дело  овог великана националне историје који је, стицајем околности, данас готово непознат нашим савременицима, а поготово млађим генерацијама. Посетиоци ће моћи да виде оригинална архивска документа, фотографије, писма, релевантне научне и стручне публикације.

Изложбу ће отворити академик Нинослав Стојадиновић, председник огранка САНУ у Нишу, а на отварању ће говорити и академик Зоран Петровић, дописни члан САНУ Мира Радојевић и ауторка Миљана Ђорђевић.  Пригодне текстове о академику Михаилу Гавриловићу казиваће Александар Михаиловић, првак драме Народног позоришта у Нишу.

Изложбу су припремили сарадници Огранка САНУ у Нишу, Народног музеја Ниш и Историјског архива Ниш у знак захвалности и поштовања према лику и делу академика  Михаила Гавриловићу, човека који је током целог свог живота – рођењем, школовањем, првим радним ангажманом, а и каснијим активностима – био везан за јужну и источну Србију.  Изложба је већ била представљена у Нишу, у Галерији „Синагога“, од 16. до 31. октобра прошле године.