Изложба „Влахо Буковац – сликарство непролазне лепоте” у Галерији САНУ

У четвртак, 24. децембра, од 10 сати, после двогодишњих припрема, у Галерији САНУ ће бити отворена изложба слика академика Влаха Буковца под називом „Влахо Буковац – сликарство непролазне лепоте”. Аутор овог значајног пројекта – др Игор Борозан, ванредни професор на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду – овом изложбом желео је да осветли  значај Буковчевог деловања у српској културној средини. Проф. др Борозан је и аутор научно-стручне монографије, односно пратећег каталога изложбе: „Уметнички преображаји Влаха Буковца у контексту европског сликарства”.

У складу са концептом непролазне лепоте замишљен је приказ одабраних дела Влаха Буковца на изложби у Галерији САНУ. Представљање идеализоване природе је суштински означило дело далматинског сликара, образованог на академским и хуманстичким идеалима Академије у Паризу. Изложене слике настале у периоду од 1878. до 1922. године последица су оновремених идејних (симболизам, оријентализам, научни позитивизам…) и стилских исказа (академски реализам, дивизионизам, импресионизам). Портрети, владарски портрети, актови и жанр сцене манфестују сликареву потребу за континуираним преображајима, али, и динамичан уметнички и културни живот у Европи.

Изложба је претежно заснована на Буковчевим делима из домаћих уметничких збирки (Народни музеј у Београду, Спомен збирка Павле Бељански, Галерија Матице српске, Уметничка колекција Дворског комплекса на Дедињу, Музеј Југославије, Медија центар Одбрана, Дом Јевремa Грујића, Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца), уз петнаест дела из региона (Модерна галерија у Загребу, Народна галерија у Љубљани, Буковчев музеј у Цавтату, Српска црквена општина у Дубровнику, приватне колекције).

Одржавање изложбе у Галерији САНУ симболично потврђује сликареву припадност САНУ: за дописног члана Српског ученог друштва изабран је 1884, за почасног члана Српске краљевске академије 1892, а за редовног члана Српске краљевске академије 1905. године.

Пројекат су финансијски подржали: Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Више о изложби: https://www.sanu.ac.rs/jedinice/galerija-sanu/tekuce-izlozbe

Пратећи програм изложбе у Галерији САНУ