Здање Богословије СПЦ у Сремским Карловцима у коме се налази ново одељење

Одељење Аудиовизуелног архива у Сремским Карловцима

Одељење Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију у Сремским Карловцима свечано je отворено у петак, 7. децембра, у простору Архива САНУ, који се налази у здању карловачке Богословије СПЦ . У том простору дигитализоваће се грађа Архива СПЦ, а реч је о документима од средине 16. века до седамдесетих година 20. века, која су од непроцењивог значаја за историју и културу српског народа. Како је приликом отварања рекао академик Владимир С. Костић, председник САНУ, то је архивска грађа Српске православне цркве, али и део памћења нашег народа.

– Представља део памћења нашег народа. Памћење, које се, ако бисмо хтели да будемо искрени, налази у недопустивом условима. Памћење, коме прети да, у неким неконтролисаним околностима, нестане. Када нестане, остаје црни простор који можемо да попуњавамо фантазмагоријама, измишљотинама, јер нема више докумената који ће потврдити било шта од оног што говоримо – рекао је академик Владимир С. Костић, председник САНУ.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине, истакао је значај овог подухвата, јер се у Сремским Карловцима, како је казао, налази наша најзначајнија баштина када је реч о архивској грађи СПЦ и САНУ.