Академик Зоран Кнежевић – нови генерални секретар САНУ

На Изборној скупштини САНУ за избор генералног секретара САНУ, која је одржана у четвратак, 24. септембра, у Свечаној сали САНУ, академик Зоран Кнежевић, члан Одељења за математику, физику и гео-науке САНУ, изабран је великом већином гласова за генералног секретара Академије. Његов мандат трајаће до истека мандата Председништва САНУ, тј. до 3. априла 2023. године.

Академик Кнежевић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Природно-математичком факултету Универзитета у Београду. Његов главни научни допринос припада области аналитичких теорија креатања малих тела Сунчевог система. Спада у ред највећих познавалаца малих тела Сунчевог система у свету.

Од 1973. године обавља низ различитих истакнутих функција у Астрономској опсерваторији у Београду. Директор Опсерваторије био од 2002. до 2014. године.
За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 2009. године, а за редовног 2015.

Члан је више међународних и српских астрономских организација. На предлог италијанских астронома, један астероид – 3900 Кнежевић – назван је по њему.

После Скупштине за избор генералног секретара САНУ одржана је Редовна годишња скупштина САНУ, на којој су потврђене одлуке донете на седницама Председништва САНУ у претходној години.

БЕСЕДА АКАДЕМИКА ВЛАДИМИРА С. КОСТИЋА, ПРЕДСЕДНИКА САНУ