Математички институт САНУ

Математички институт САНУ је основан 1946. године као први институт Српске академије наука. Први Научни савет чинили су академици: Милутин Миланковић, Богдан Гавриловић, Антон Билимович, Војислав Мишковић, Никола Салтиков, Јован Карамата и Радивој Кашанин. За Институт од националног значаја за Републику Србију проглашен је одлуком Владе Републике Србије 2021. године.

Математички институт САНУ је институционални члан Европског математичког друштва, са 80 истраживача (55 доктора наука) из Београда, Новог Сада и Ниша. Институт обавља научноистраживачку делатност у математици, механици и рачунарству. Сарадници Института су ангажовани на међународним и домаћим пројектима. Подаци о активним и реализованим пројектима, као и другим текућим активностима, су доступни на страници Института, http://www.mi.sanu.ac.rs/.

Институт је организован у три сектора, за математику, за механику и за рачунарство и примењену математику. Истоимена одељења, као и 15 семинара, одржавају редовне седмичне састанка који се преносе путем система за виртуелне конференције. Институт самостално или као суиздавач објављује пет часописа и едицију Зборник радова. Часопис Publications de l’Institut Mathematique излази редовно од 1932. године. У едицији Посебна издања штапају се наслови од интереса за популаризацију математике.

Библиотека Института  је највећа математичка библиотека у региону и на располагању је целој математичкој заједници. Електронски репозиторијум, доступан на адреси http://researchrepository.mi.sanu.ac.rs/, садржи радове истраживача. У Институту су развијени јавно доступни програмски системи који спадају у највеће европске репозиторијуме у својим категоријама: Дигитална народна библиотека Србије, база еЛиб која садржи комплетне свеске из 21 домаћег математичког часописа и Каталог непокретних споменика културе.

Посебна пажња је посвећена промоцији математике, па је Институт покретач манифестације Мај ‒ месец математике, највеће манифестације те врсте у Србији. Сарадња са привредом и државним институцијама остварена је кроз мултидисциплинарна истраживања у областима информационе безбедности, оптимизације и дигитализације.

 

Директор: др ЗОРАН ОГЊАНОВИЋ
Адреса: Кнез Михаилова 36, п.п. 367, 11000 Београд, Србија
Е-пошта: office@mi.sanu.ac.rs
Веб-сајт: www.mi.sanu.ac.rs
Тел: +381 011 2630-170, 2180-591, 2630-485
Факс: +381 011 2186-105