Изложбе у Библиотеци САНУ

Стална изложба на улазу у Библиотеку обухвата кратак приказ изабраних најстаријих и уникатних издања из збирке Библиотеке САНУ, као и књиге и предмете из неких од легата који се такође чувају у Библиотеци.
Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, новина су и камерне изложбе поводом јубиларних годишњица рођења преминулих чланова, од Српског ученог друштва до данашње Српске академије наука и уметности, као и изложбе које тематски прате научне скупове, трибине, предавања, конференције и друге догађаје у САНУ.
Изложбе се смењују сваког месеца а могу се посетити радним данима од 8 до 20 часова у Библиотеци САНУ.
У холу Библиотеке редовно се излажу најновија издања САНУ, као и избор најновијих и најзначајнијих наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама и институцијама у иностранству.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Сима М. Лозанић

(Београд, 8. март 1847 – Београд, 7. јул 1935)

је српски хемичар, универзитетски професор, ректор Велике школе и Универзитета, министар народне привреде и министар иностраних дела. Постао је члан Српског ученог друштва 1873. године. Дописни члан Српске краљевске академије постао је 1888, а прави члан 1890. године. Био је председник Српске краљевске академије у два наврата: од 1899. до 1900. и од 1903. до 1906. године. Био је председник и доживотни почасни председник Хемијског друштва Краљевине Југославије. Умро је у Београду.

Камерна изложба у Библиотеци САНУ одржаће се од 25. маја до 17. јуна 2022. године.