Изложбе у Библиотеци САНУ

У холу Библиотеке редовно се излажу издања САНУ, као и избор најновијих значајних наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама у иностранству.

Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, Библиотека поставља камерне изложбе са грађом из својих збирки. Изложбе се организују поводом јубиларних годишњица рођења чланова Друштва српске словесности (ДСС), Српског ученог друштва (СУД), Српске краљевске академије (СКА) и Српске академије наука и уметности (САНУ), као и поводом значајних јубилеја из српске науке и културе.

Изложбе у Библиотеци САНУ отворене су за посетиоце радним данима од 8 до 16 часова.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Владета Јеротић

(Београд, 2. август 1924 ‒ Београд, 4. септембар 2018)

Био је лекар, неуропсихијатар, психотерапеут, професор и књижевник. Специјализирао је неуропсихијатрију на Медицинском факултету у Београду, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Поред бројних објављених књига и чланака из области психијатрије, психотерапије, културне антропологије, религије, књижевности, социјалне психијатрије и филозофије, Јеротић је одржао велики број предавања из психијатрије, религије и књижевности и учествовао у многим дискусионим трибинама широм Србије и готово у свим већим градовима Југославије. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1994, а за редовног 2000. године. Био је члан Удружења књижевника Србије и редовни члан Академије медицинских наука. Добитник је бројних награда, повеља, плакета и захвалница за свој научни, књижевни и друштвени допринос. Око стотинак изложених књига из фонда Библиотеке САНУ сведоче о плодној активности академика Јеротића као књижевника, есејисте, критичара и психијатра. Из збирке фототеке Библиотеке САНУ биће изложена и једна фотографија

Аутор изложбе је Сања Петровић.

Камерна изложба траје од 29. маја до 21. јуна 2024. године у пријемном холу Библиотеке САНУ.