Изложбе у Библиотеци САНУ

Стална изложба на улазу у Библиотеку обухвата кратак приказ изабраних најстаријих и уникатних издања из збирке Библиотеке САНУ, као и књиге и предмете из неких од легата који се такође чувају у Библиотеци.
Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, новина су и камерне изложбе поводом јубиларних годишњица рођења преминулих чланова, од Српског ученог друштва до данашње Српске академије наука и уметности, као и изложбе које тематски прате научне скупове, трибине, предавања, конференције и друге догађаје у САНУ.
Изложбе се смењују сваког месеца а могу се посетити радним данима од 8 до 20 часова у Библиотеци САНУ.
У холу Библиотеке редовно се излажу најновија издања САНУ, као и избор најновијих и најзначајнијих наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама и институцијама у иностранству.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Михаило Петровић Алас (1868–1943–2018)

(Београд, 24. април 1868 – Београд, 8. јун 1943)

Био је математичар, оснивач српске математичке школе, професор математике Универзитета у Београду, проналазач, рибарски предузетник, светски путник и путописац. На Сорбони је дипломирао математичке науке 1891. године, физичке науке 1893. године, а у јуну 1894. године одбранио је докторску дисертацију из области диференцијалних једначина. Дописни члан Академије постао је 5. фебруара 1897. године, а редовни 4. фебруара 1899. године. Објавио је велики број проналазака, научних радова, уџбеника и путописа са својих поморских путовања. Добио је велики број награда и признања и био је члан неколико иностраних академија наука (Праг, Букурешт, Варшава, Краков) и научних друштава. Умро је у свом дому на Косанчићевом венцу 1943. године.