Изложбе у Библиотеци САНУ

У холу Библиотеке редовно се излажу издања САНУ, као и избор најновијих значајних наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама у иностранству.

Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, Библиотека поставља камерне изложбе са грађом из својих збирки. Изложбе се организују поводом јубиларних годишњица рођења чланова Друштва српске словесности (ДСС), Српског ученог друштва (СУД), Српске краљевске академије (СКА) и Српске академије наука и уметности (САНУ), као и поводом значајних јубилеја из српске науке и културе.

Изложбе у Библиотеци САНУ отворене су за посетиоце радним данима од 8 до 16 часова.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Иван Табаковић

(Арад, 10. децембар 1898 – Београд, 27. јун 1977)

Био је српски сликар и универзитетски професор. Родио се у Араду у Румунији где је завршио основну и средњу школу. Сликарство је учио у Будимпешти, Загребу, Минхену и Паризу. Био је један од оснивача уметничких група Земља у Загребу (1929), Дванаесторица (1938) и Шесторица (1954) у Београду. Био је професор Академије ликовних уметности и Академије примењених уметности у Београду. За дописног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1965, а њен редовни члан постао је 1972. године. За свој уметнички рад добио је многобројне награде и признања: Гранд при за сликарство и керамику на Међународној изложби декоративне уметности у Паризу (1937); Сребрну медаљу на Међународној изложби у Остендеу (1959); Златну медаљу на Међународној изложби у Прагу (1962); Награду Политике (1963); Седмојулску награду (1966); Повељу поводом педесет година стваралаштва на пољу керамике Удружења ликовних уметника примењених уметности Србије (1972); Награду АВНОЈ-а (1975); Орден Републике са златним венцем (1977). Уметничка дела Ивана Табаковића, једног од оснивача Галерије САНУ, део су многих музејских и галеријских колекција широм некадашње Југославије и света као и бројних приватних колекција. Из збирки Библиотеке САНУ изложене су монографије о Ивану Табаковићу као и радови и чланци о њему објављени у зборницима, часописима и Академијиним издањима, каталози његових изложби, књиге које је илустровао и четири фотографије.

Аутор изложбе је Сања Петровић.

Камерна изложба траје од 13. септембра до 6. октобра 2023. године у пријемном холу Библиотеке САНУ.