Изложбе у Библиотеци САНУ

Стална изложба на улазу у Библиотеку обухвата кратак приказ изабраних најстаријих и уникатних издања из збирке Библиотеке САНУ, као и књиге и предмете из неких од легата који се такође чувају у Библиотеци.
Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, новина су и камерне изложбе поводом јубиларних годишњица рођења преминулих чланова, од Српског ученог друштва до данашње Српске академије наука и уметности, као и изложбе које тематски прате научне скупове, трибине, предавања, конференције и друге догађаје у САНУ.
Изложбе се смењују сваког месеца а могу се посетити радним данима од 8 до 20 часова у Библиотеци САНУ.
У холу Библиотеке редовно се излажу најновија издања САНУ, као и избор најновијих и најзначајнијих наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама и институцијама у иностранству.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Хенрик Сјенкјевич

(Вола Окшејска, 5. мај 1846 – Вевеј, 15. новембар 1916)

Био је пољски књижевник. Школовао се у Варшави, а након завршених студија је пуно путовао по Европи, Америци и Африци. Роман Quo vadis? донео му је светску славу и постао најпревођеније дело са пољског језика. Нобелову награду за књижевност добио је 1905. године. Био је један од најомиљенијих писаца у Пољској. Члан Српске академије наука и уметности постао је 3. фебруара 1906. године. Умро је у Швајцарској 1916. године.

Камерна изложба у Библиотеци САНУ одржаће се од 8. до 24. септембра 2021. године.