Изложбе у Библиотеци САНУ

Стална изложба на улазу у Библиотеку обухвата кратак приказ изабраних најстаријих и уникатних издања из збирке Библиотеке САНУ, као и књиге и предмете из неких од легата који се такође чувају у Библиотеци.
Од отварања реновиране Библиотеке САНУ марта 2017. године, новина су и камерне изложбе поводом јубиларних годишњица рођења преминулих чланова, од Српског ученог друштва до данашње Српске академије наука и уметности, као и изложбе које тематски прате научне скупове, трибине, предавања, конференције и друге догађаје у САНУ.
Изложбе се смењују сваког месеца а могу се посетити радним данима од 8 до 20 часова у Библиотеци САНУ.
У холу Библиотеке редовно се излажу најновија издања САНУ, као и избор најновијих и најзначајнијих наслова које је Библиотека набавила разменом са сродним установама и институцијама у иностранству.

ИЗЛОЖБА У ТОКУ

Глигорије Возаровић (1790–1848–2019)

(Лежимир, 1. август 1790 – Београд, 10. јануар 1848)

Био је књиговезац, књижар и издавач. Kњижарски занат изучавао је у Бечу, а након повратка у Србију, у Београду отвара прву књижарску радњу. Штампао је прву књигу у тадашњој Србији и целокупна дела Доситеја Обрадовића у десет књига. Издавао је алманах Голубица са цветом књижества србског. Почасни члан Друштва српске словесности постао је 10. фебруара 1845. године. Умро је у Београду 1848. године.

(Камерна изложба у Библиотеци САНУ траје од 15. јануара до 7. фебруара 2020. године.)