МИЋА ПОПОВИЋ – СЛИКАРСТВО ПЕРМАНЕНТНЕ ПОБУНЕ

ОД 5. СЕПТЕМБРА ДО 5. НОВЕМБРА 2023.

Ауторка: др Весна Круљац

Изложбом „Мића Поповић – сликарство перманентне побуне“ Српска академија наука и уметности обележава стогодишњицу рођења овог уметника и академика, чије је стваралаштво обележило епоху српског послератног модернизма.

Посетиоци ће на изложби имати прилику да виде парадигматична дела из свих развојних фаза Поповићевог сликарског опуса, која су настајала у периоду од 1946. до 1990. године. У оквиру тематски конципиране изложбе биће приказани: аутопортрети, портрети, фигуралне композиције, мртве природе и пејзажи, који указују да је Поповићево сликарство било истраживачки отворено за нове формалне подстицаје и истовремено везано за уметничку традицију, а перманентно критички настројено према доминантним естетичким нормама и политичкој идеологији Титове Југославије. Одабрана дела демонстрирају промене на плану формалног језика: почев од реафирмације међуратног „поетског реализма“ или интимизма, преко симболичког говора, асоцијативне и енформелне апстракције, до фигурације у духу поп знака и постмодернистичког симулакрума, док у домену садржаја потврђују да је Поповићев опус имао један постојани центар, а то је – истина, пре свега о обичном човеку  и његовој судбини у конкретном историјском времену и средини.

Реч је о сликама која се чувају у музејским и галеријским установама, државним институцијама и збиркама правних субјеката, као што су: САНУ, Народни музеј Србије, Музеј савремене уметности, Музеј ZEPTER, Председништво Републике Србије, Политика А.Д. у Београду, Галерија Матице српске у Новом Саду, Културни центар „Вук Караџић“ у Лозници, Савремена галерија Уметничке колоније Ечка – Зрењанин, Народни музеј – Крагујевац, Галеријa савремене ликовне уметности Ниш, Српска читаоница у Иригу, као и у бројним приватним колекцијама у Београду и Србији. Поставка изложбе биће употпуњена филмовима из Архива Југословенске кинотеке у Београду, као и визуелним материјалом из продукције РТС-а и ТВ Новости.

Ауторка изложбе и научне монографије, односно пратећег каталога је др Весна Круљац, историчарка уметности и доцент Факултета примењених уметности у Београду. Током трајања изложбе биће организована предавања др Весне Круљац и других стручњака посвећених истраживању и интерпретацији стваралаштва Миодрага Миће Поповића. Стручно вођење кроз изложбу одвијаће се уторком у 19 сати и четвртком у 12 сати. 

У години обележавања стогодишњице рођења Миодрага Миће Поповића (1923–1996) и Милорада Бате Михаиловића (1923–2011), САНУ као пратећи програм изложби организује средином октобра 2023. научни скуп „Полемички аспекти српског модернизма после 1945”, а резултати рецентних истраживања еминентних учесника биће публиковани у зборнику радова.