ОЛГА ЈЕВРИЋ – КОМПОЗИЦИЈА И СТРУКТУРА

Од 18. октобра до 11. децембра 2022.

Аутори: Жаклина Марковић и Дејан Вучетић
Рецензенти: дописни члан САНУ Сава Халугин, проф. др Јасмина Чубрило

„Олга Јеврић – Композиција и структура” – назив је изложбе која ће бити приређена у Галерији САНУ поводом значајног јубилеја: стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке.

Олга Јеврић је рођена у Београду где је завршила одсек за клавир Музичке академије 1946. године, а затим и вајарски одсек Академије ликовних уметности 1948. године. Изабрана за дописног члана САНУ 1974. године, a 1983. постаје прва и једина жена вајар редовни члан САНУ.

Опус Олге Јеврић спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге половине 20. века. Њене визионарске скулптуре су новим материјалима, апстрактном формом и специфичним ликовним језиком трасирале ново поглавље југословенске скулптуре, истовремено остајући јединствена појава на нашем поднебљу. Збирка коју је уметница завештала Српској академији наука и уметности добила је 2015. године статус културног добра од националног значаја, док бројна инострана излагања и уврштење њених скулптура у значајне светске уметничке колекције, попут колекције Музеја Израела у Јерусалиму, Националне галерије у Берлину и Tate Modern у Лондону, потврђују да дело Олге Јеврић превазилази националне оквире.

Публици ће овом јубиларном изложбом бити представљена дела из два легата уметнице која су поклоњена САНУ и Кући легата у Београду у свом интегралном обиму,  као и мањи број радова из Музеја савремене уметности Војводине, Центра за ликовну и примењену уметност Тера (Terra) и приватних колекција. Више од пет деценија плодоносног стваралаштва Олге Јеврић биће представљено са преко двеста њених дела, која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.

Током трајања изложбе биће приказан филм Скулптура у свету предмета и пејзажа – Олга Јеврић (сценарио академик Љубомир Симовић, Марко Караџић, режија Марко Караџић), Планирана су стручна вођења и трибине на којима ће се дискутовати о животу и делу Олге Јеврић.

Поред обележавањa значајног јубилеја и одавања признања делу Олге Јеврић и његовом неспорном значају у оквиру српске, тадашње југословенске, али и европске уметничке сцене друге половине 20. века, изложба има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке. Са друге стране, старија публика ће имати прилику да се поново сусретне са препознатљивим апстрактним формама које су је уврстиле у ред најзначајнијих скулпторки 20. века.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања РС, Секретаријат за културу Града Београда, Wiener Städtische осигурање a.д.