Галерија Српске академије наука и уметности

Изложбени салон Галерије САНУ ради сваког дана (осим понедељком) од 10 сати до 21 сат, и четвртком од 10 до 16 сати. Улаз у Галерију је слободан.

Српска академија наука и уметности основала је Галерију Српске академије наука и уметности 1968. године и она и данас делује као јединица у саставу САНУ. Галерија САНУ чини доступнијом делатност институције и њених чланова широј јавности. Организујући изложбе из различитих области, чувајући уметничка дела из фонда Уметничке збирке и одржавајуће концерте, Галерија спроводи културну мисију у животу престонице.

Уз посебно ангажовање чланова Одељења ликовне и музичке уметности Српске академије наука и уметности, према пројекту Григорија Самојлова, који је 1949–1952. реконструисао ентеријер читаве палате Академије, године 1967. предузети су обимни послови реконструкције локалa у приземљу, на углу Кнез Михаилове и Улице Вука Караџића, и преуређења простора у изложбену галерију.

Председништво САНУ 2. новембра 1967. године именује Уметнички савет Галерије, сачињен од изабраних чланова САНУ и реномираних стручњака, на челу с Недељком Гвозденовићем, дописним чланом САНУ. Прва изложба – Српски уметници XIX века – академици Лазара Трифуновића, члана Савета Галерије, у Галерији САНУ отворена је 20. маја 1968. године, чиме је и отпочео њен рад.

 

Основна делатност Галерије САНУ јесте организовање изложби из области уметности и науке и представљање активности Академије. У сарадњи са одељењима САНУ и најистакнутијим стручњацима из различитих области, до данас (септембар 2023) је приказано више од 275 поставки. Галерија је повремено домаћин изложбама других институција из земље и иностранства, а поједине изложбе у организацији Галерије САНУ гостују у галеријама у Србији и изван земље.

Галерија САНУ организује предавања у вези са изложбеном делатношћу, као и стручна вођења кроз изложбе, формира документацију о изложбама, а располаже и приручном стручном библиотеком затвореног типа.

За сталног одговорног уредника едиције Галерија Српске академије наука и уметности, покренуте 1968. године, изабран је Недељко Гвозденовић, а Иван Табаковић је давао графичка решења монографија – каталога изложби. Уредници су данас управници Галерије, а у оквиру серије штампано је 160 публикација (септембар 2023). Подсерија едиције Галерије, под називом Изложбене свеске, објављује се од 1974. године. Свеске такође прате изложбе као пригодни каталози, а до данас (септембар 2023) их је штампано 42 (редовно се нумеришу од 1991). Нова серија Галеријиних издања – Изложбене новине (штампано је преко двадесет бројева) – покренута је 1980. године (издања се редовно нумеришу од 1984. године). Галерија публикује и каталоге Уметничке збирке, водиче кроз изложбе, плакате, деплијане и репродукције уметничких дела.

 

Галерија САНУ води бригу о Уметничкој збирци САНУ, која је формирана и пописивана од 1969. године, те прикупља документацију о ликовним уметницима, члановима САНУ.

Од 1979. до 1982. године, под руководством дописног члана САНУ Ивана Антића, Галерија је проширена по пројекту Браниславе Миловић припајањем низа локала дуж Улице Вука Караџића. Тако данас на површини од преко 500 m² делују Изложбени салон и простор првенствено намењен излагању Уметничке збирке и одржавању концерата. Уређен је и депо за смештај Уметничке збирке САНУ.

Под руководством Одељења ликовне и музичке уметности и академика Станојла Рајичића, у Галерији се од 1982. године редовно одржавају концерти класичне музике. Концертном делатношћу руководио је и академик Дејан Деспић, а данас, у име Одељења уметности, овим сегментом делатности Галерије руководи академик Иван Јевтић.

Галеријом су од њеног оснивања до данас (септембар 2023), у складу са одлукама које доноси Стручни савет Галерије, руководили др Станислав Живковић и академици Драгослав Срејовић, Гојко Суботић, Динко Давидов и Душан Оташевић.

Управник Галерије САНУ: академик ДУШАН ОТАШЕВИЋ
Заменик управника Галерије САНУ: ЈЕЛЕНА МЕЖИНСКИ МИЛОВАНОВИЋ
Шеф изложбеног салона Галерије САНУ: др КАТАРИНА ЖИВАНОВИЋ
Тел: (011) 2027-244, 2027-242
Факс: (011) 2027-201
Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија
Е-пошта: galerija.sanu@sanu.ac.rs