БЕОГРАД <-> БЕЧ: МОДЕРНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ У 19. ВЕКУ

ОД 12. ДО 27. МАЈА 2022.

Организатор: Центар за промоцију  науке  и Математички институт САНУ

Центар за промоцију  науке,  у сарадњи са Математичким институтом САНУ, већ једанаесту годину заредом организује највећу научно-популарну манифестацију – Мај месец математике 3). У оквиру овогодишње манифестације, централно место заузима изложба „Београд <->Беч (Модернизација наставе математике у 19. веку)“ у Галерији науке и технике САНУ.

Изложба је посвећена математичарима из 19. и са почетка 20. века, који су обликовали модерну историју математике у Србији и поставили темеље за развој ове науке у образовном систему  наше земље. Изложбена поставка представља дело и живот доајена наше математике, државних питомаца  који су се стручно усавршавали у Бечу, и потом своје знање и искуства донели  у Србију. Публика ће имати прилике да упозна  научна достигнућа аутора првих  уџбеника математике код нас, који су кројили прве математичке исказе на нашем језику и својим радом утемељили математику као наставни предмет  на  Великој  школи, и касније на Београдском универзитету.

Закорачите у математички времеплов и седите на чај са великим  математичарима тог времена, када се кројила модерна Србија, али и модерна историја математике.