ИСТОРИЈА ТОКСИКОЛОГИЈЕ

Од 16. до 21. априла

 

У Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића 2) од 16. до 21. априла биће отворена изложба „Историја токсикологије“, у оквиру светског конгреса токсикологије, заједничког 10. Конгреса токсикологије земаља у развоју и 12. Конгреса Удружења токсиколога Србије, који се одржава у Београду од 18. до 21. априла.

Циљ изложбе „Историја токсикологије“ јесте да упозна ширу јавност са развојем токсикологије у свету и код нас. Спознаја о токсичности стара је колико и први кораци човечанства: oткриће ватре донело је опасност од тровања угљен-моноксидом; отровним супстанцама изолованим из биљака премазиване су стреле за лов, чување и освајање територије; кукута је коришћена за извршење смртних казни у античко доба (пример Сократа); у средњем веку је чин тровања био у зениту владајуће класе али и грађанства. Дефиниција отрова и токсикологије као научне дисциплине упућује на супстанце са смртним исходом. Данас смо окружени са преко педесет милиона хемикалија без којих не бисмо могли да замислимо живот, a које улазе у састав лекова, боја, пластичних маса, горива, средстава за заштиту биља и познато је да представљају опасности по здравље људи и животну средину.

Изложба је осмишљена да представи развој токсикологије, али и бројна светска удружења токсиколога и то путем постерске презентације. Посебан део изложбе представљаће постери с информацијама о развоју токсикологије у Србији, истичући најзначајнија имена токсикологије на овим просторима. Међу њима је професор др Момчило Ст. Мокрањац, ђак чувеног француског научника Габриела Бертрана и утемељивач српске и југословенске токсикологије. Посетиоцима ће бити занимљива медаља коју је проф. Мокрањац добио за допринос у области токсикологије, као и његова књига из ове области, штампана 1949. године. Изузетан експонат ове изложбе представља и орден Француске академије наука којим је одликован професор др Данило Солдатовић, дугогодишњи челник токсикологије, чији су резултати истраживања препознати у свету и на основу којих је изабран за дописног иностраног члана француске Националне академије медицине, 2006. године.

Међу експонатима се истиче и примерак тзв. наркоманског сета из прве половине двадесетог века, с оригиналним захтевом и извештајем судског токсиколога, као и старе апотекарске стојнице, књиге , примерци старих часописа и фотографије које прате развој токсиклогије.