АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ – ИСТОРИЧАР, АРХИВИСТ, ДИПЛОМАТА

ОД 13. ДО 28. ФЕБРУАРА

Организатор: Галерија науке и технике САНУ, Огранак САНУ у Нишу, Народни музеј Ниш, Историјски архив Ниш

Изложба о животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), значајног историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте, тј. првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног и утицајног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и Лондону, правог члана Српске краљевске академије и председника српског Црвеног крста у Лондону.

Изложба има за циљ да осветли и најширој јавности представи частан лик и значајно дело једног изванредног и у међународним размерама веома угледног националног борца, који је, стицајем околности, данас скоро сасвим непознат нашим савременицима, а млађим генерацијама поготову. Посетиоци ће бити у прилици да виде оригинална документа и фотографије из живота и рада М. Гавриловића, као и релевантне публикације.

Изложбу су припремили сарадници Огранка САНУ у Нишу, Народног музеја Ниш и Историјског архива Ниш, у знак захвалности и поштовања према овој крупној фигури националне историје, човеку који је рођењем, школовањем и првим радним ангажманима, али и потоњим активностима, везан за јужну и источну Србију (Алексинац, Књажевац, Ниш). У Нишу је изложба била постављена у Галерији „Синагога“, од 16. до 31. октобра 2018. године.