Концерти

Концерти у Галерији одржавају се понедељком и четвртком од 18 часова, а концертна сезона траје од почетка октобра до краја јуна. Улаз је слободан.

Идеја чланова Одељења ликовне и музичке уметности о концертима под кровом Српске академије наука и уметности почела је да се остварује од 22. фебруара 1982. године, када је у тек реконструисаном простору Галерије САНУ пијанисткиња Зорица Димитријевић Стошић извела пијанистички реситал с клавирским делима Василија Мокрањца. Уследиле су ауторске вечери композитора академика Станојла Рајичића, Петра Коњовића и Михаила Вукдраговића. Концерти се потом настављају редовно и стичу сталну публику. Услед изванредног одзива извођача, поред тематских и ауторских вечери, приређује се низ реситала наших најистакнутијих солиста, инструменталних и вокалних ансамбала. У првим деценијама гостују уметници из свих делова тадашње Југославије, као и из многих европских земаља.

Од маја 1984.године, у трећој концертној сезони, прилику да се представе публици изван учионице добијају ученици и студенти, а међу њима и дебитанти на правом концертном подијуму. Они приступају аудицијама пред уредником концерата, академиком Станојлом Рајичићем. Галерија постаје и својеврстан подијум младих, чији успеси на домаћем и међународном плану почињу да обликују значајан део нашег музичког живота.

Од самог почетка концерти се одвијају у континуитету, током музичке сезоне од девет месеци – најпре сваког четвртка, а после краћег времена, због интересовања и извођача и публике, почињу да се приређују и понедељком.

Музички порграм Галерије утемељио је и водио академик Станојло Рајичић (1910–2000) Приступачан и отворен, али и строг, он је без резерви и предрасуда бирао уметнике за јавни наступ у Галерији. Посебну бригу посвећивао је новим и најмлађим даровитим музичарима. Није се заустављао само на њиховом откривању и представљању на концертима у Галерији – помагао им је и подржавао их и ван галеријског простора.

Године 2000. концертну делатност Српске академије наука и уметности наставио је композитор и академик Дејан Деспић. До 30. јуна 2016. године приређен је 2381 концерт, током двадесет четири музичке сезоне. Од 2017. године концертном делатношћу руководи академик Иван Јефтић.

 

Управник: академик ИВАН ЈЕВТИЋ
Шеф концертне делатности: АЛЕКСАНДРА БОБИЋ
Тел: (011) 2027-167
(011) 2180-671
Мобилни: 066 830 8015
Факс: (011) 2027-201
Е-пошта: aleksandra.bobic@sanu.ac.rs
Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија