Аполо 11: прва мисија слетања на Месец

Предавање „Аполо 11: прва мисија слетања на Месец (16 – 24. јула 1969) –  У духу Николе Тесле и Михајла Пупина” одржаће Давид Вујић, пензионисани НАСА инжењер, један од седморице Срба који су  половином прошлог века активно учествовали у Аполо свемирским мисијама, у уторак, 23. јула, у 10.30, у Свечаној сали САНУ. Реч је, наиме, о једном од бројних програма Амбасаде САД организованих у циљу обележавања 50 година од слетања на Месец.

Познато је да је чувену реченицу „Houston, we have a problem” изговорио астронаут Џон Свајгерт, када је 1970. године, током мисије Аполо 13, контролном центру НАСА у Хјустону пријавио проблем кратког споја у летелици. Међутим, мало је познато да је ту драматичну поруку примио управо наш цењени гост – Давид Вујић, инжењер који је био одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија које су учествовале у изради објеката у оквиру Аполо мисије.

Поред Давида Вујића у Аполо програму учествовали су и: Славољуб Вујић, Милојко Вучелић, Данило Бојић, Павле Дујић, Петар Галовић и Милисав Шурбатовић.