Делегација САНУ у посети Универзитету у Крагујевцу

Делегација Српске академије наука и уметности, у саставу: председник академик Владимир С. Костић и потпредседници академици Зоран Поповић и Љубомир Максимовић, посетила је 1. августа 2018. године Универзитет у Крагујевцу. Примио их је в.д. ректора Универзитета проф. др Ненад Филиповић, заједно са проректорима проф. др Мирославом Петровић Торгашев и проф.др Живадином Мицићем, а разговору су присуствовали и чланови САНУ из Крагујевца, академик Иван Гутман и дописни чланови Милош Којић и Милош Ђуран.

На састанку је било речи о оживљавању сарадње која је претходних година стагнирала, и то првенствено активирањем постојећег Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, а у догледно време и његовим прерастањем у огранак САНУ, по угледу на огранке у Новом Саду и Нишу. У том циљу, две институције интензивираће размену информација, одржаваће заједничке скупове, предавања, изложбе и концерте, објављиваће заједничка издања, а представници академске заједнице Крагујевца укључиваће се у рад одбора САНУ.
Договорено је да до средине октобра месеца буде припремљен детаљнији програм сарадње за 2019. годину, чиме би отпочела реализација овог заједничког стратешког циља.

Универзитет у Крагујевцу подржаће рад будућег огранка обезбеђивањем његовог седишта у згради Легата Николе Јанковића, као и обезбеђењем административне подршке.