ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ГРАЂЕ ИЗ АРХИВА САНУ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Дигитализацијa више хиљада докумената и 55.000 фотографија културне, уметничке и историјске баштине Србије, за период  од 1848. до 1849. године, који се чувају у Архиву САНУ у Сремским Kарловцима, завршена је. Читав процес је трајао две године и представља први корак у пројекту који ће обухватити дигитализацију изузетно вредних докумената из наше историје у периоду од три века.

Тим поводом, 10. фебруара, састали су се академик Владимир Kостић, председник САНУ, и председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са другим представницима САНУ и Покрајинске владе.

Председник САНУ Владимир Kостић је приликом сусрета уручио председнику Покрајинске владе хард-дискове са дигитализованим материјалом, додавши да је циљ целокупног процеса да се сачува оно што полако нестаје. Председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да ће архивска грађа бити доступнија јавности и научницима.

– Ово је прилика да додирнемо корене сопственог идентитета који су умногоме стварани на територији Српске Војводине – рекао је Мировић.

Према најави директора Архива САНУ у Сремским Kарловцима Жарка Димића, у наредном периоду ће бити дигитализоване средњовековне повеље и манастирске архиве.

Састанку су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, генерални секретар САНУ академик Зоран Кнежевић, управник Аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију САНУ академик Александар Костић, потпредседник Огранка САНУ у Новом Саду академик Јасмина Грковић Мејџор и директор Архива у Сремским Карловцима др Жарко Димић.