Додела награде „Станојло Рајичић“ у Галерији САНУ

Награда „Станојло Рајичић“ за најуспешнији концерт у концертној сезони 2021/2022  припала  је камерном ансамблу „Београдски трио“. Свечана додела награде одржана је  5. јула, у 18 сати, у Галерији САНУ. Награђени ансамбл  овом приликом извео је дела П. И. Чајковског и Ивана Јевтића.

„Београдски трио“ настао је 2015. године. Ансамбл чине професионални музичари, а уједно и студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности  у Београду: Душан Панајотовић (виолина), Иван Јарић (виолончело) и Игор Дражевић (клавир). Назив триа је настао са намером да се сачува сећање на истоимени трио, који су 1964. године основали  пијаниста Андреја Прегер са виолинистом Александром Павловићем и виолончелистом Виктором Јаковчићем, и настави традиција извођења композиција писаних за овај састав.

Награда „Станојло Рајичић“ додељује се у знак сећања на нашег чувеног композитора, академика и професора, који је био  идејни творац  и дугогодишњи  уредник музичког програма Галерије САНУ.