Електронска колекција средњовековних рукописа

У Руској националној библиотеци у Санкт Петербургу недавно је завршена дигитализација 370 српских средњовековних рукописа и књига из фонда ове библиотеке, у складу са Споразумом о сарадњи између РНБ и Српске академије наука и уметности, потписаним у априлу  2017. године.

Реализацијом овог комплексног пројекта, један драгоцени део српске културне и историјске баштине коначно ће постати доступан најширем кругу заинтересованих,  не само у Србији већи широм света.

Тим поводом, директор Руске националне библиотеке господин Александар Иванович Вислиј посетио је Српску академију наука и уметности и у понедељак, 14. маја, и на свечаној церемонији уручио електронску колекцију поменутих рукописа и књига председнику САНУ академику Владимиру С. Костићу.

Овај подухват од прворазредног значаја за српску науку и културу остварен је уз подршку  Добротворног фонда Елене и Генадија Тимченка, чији је оснивач почасни генерални конзул Републике Србије у Санкт Петербургу, господин Генадиј Николајевич Тимченко.

Извршни одбор САНУ донео је одлуку да Добротворном фонду Елене и Генадија Тимченка додели Повељу и Плакету, у знак захвалности за помоћ у реализацији овог вредног пројекта.