Европски курс о атипичним паркинсонизмима

Европски курс о атипичним паркинсонизмима  одржан је  17. и 18.  новембра, у Свечаној сали САНУ. Организатори овог догађаја су Европска секција Интернационалног друштва за невољне покрете (Movement Disorder Society (MDS) – European Section), Клиника за неурологију УКЦС и Друштво неуролога Србије. У програму су учествовали реномирани међународни предавачи и лидери у области атипичних паркинсонизама.

Прогресивна супрануклеарна парализа, мултипла системска атрофија и кортикобазална дегенерација су представници брзо прогресивних неуродегенеративних болести које се називају атипични паркинсонизми. Због преклапања клиничких симптома са другим болестима, ове болести се често погрешно дијагностикују нарочито у раним фазама. Последњих година су дефинисани нови дијагностички критеријуми, неуроимиџинг (neuroimaging) и биомаркери из крви и ликвора високе тачности, као и скале за праћење напредовања болести. Мултидисциплинарни приступ симптоматском лечењу и рехабилитација су стандарди лечења, а лекови који потенцијално могу да успоре напредовање болести су тренутно у фази испитивања.

Предавања на овом курсу  била су посвећена  симптомима и знаковима атипичних паркинсонизама, значају неуроимиџинга, тестирању функције аутономног нервног система, поремећају спавања, когнитивних и бихејвиоралних аспеката, као и прављењу стратегија лечења. Плазници курса имали су прилику да прегледају пацијенте са атипичним паркинсонизмима и да учествују у дискусији током видео-сесије.