Гост САНУ: Предавање проф. др Томаса Лушера о будућности кардиологије

У оквиру програма „Гост САНУ”, проф. др Томас Лушер одржао је предавање под називом „Будућност кардиологије” 30. јануара, у Свечаној сали САНУ.

Проф. др Томас Лушер је  директор Центра за молекуларну кардиологију Универзитета у Цириху, директор за истраживање, образовање и развој и консултант за кардиологију Краљевскe Бромптон и Херфилд болнице и Империјалног колеџа у Лондону, као и председник Европског удружења кардиолога.

Он је активни општи и интервентни кардиолог који има широко клиничко интересовање у целокупној области кардиоваскуларне медицине, почевши од превенције (хипертензија, поремећаји липида, дијабетес), преко болести коронарних артерија (ангина пекторис, инфаркт миокарда), до срчане инсуфицијенције.

„The Institute for Scientific Information“ сврстао је професора Лушера међу 0,5 одсто најцитиранијих научника у свету.  Добитник је бројних истраживачких награда. Као аутор или коаутор објавио преко 840 оригиналних истраживачких чланака и више од 200 рецензија, поглавља у књигама и монографија. Члан је многих уређивачких одбора. Од 2009. до 2020. био је главни уредник часописа „European Heart Journal“, најцењенијег часописа за кардиоваскуларну медицину и коаутор је „The ESC Textbook of Cardiovascular Medicine“.