Изложба „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“ у Галерији науке и технике САНУ

Изложба „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“  може се погледати до 5. августа, у Галерији науке и технике САНУ.

Аутор изложбе је архивски саветник Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем у Архиву Војводине. Организатори изложбе су Архив Војводине и Галерији науке и технике САНУ.

Обележавајући годишњицу завршетка Првог светског рата,  Архив Војводине је одлучио да публикује рукопис „Авантура на Балкану 1915” Дагласа Мериведера Долда и приреди тематску изложбу архивског и другог материјала који је прикупљен у покушају да се расветле догађаји који су претходили поменутом  рукопису.

Tематскa изложбa „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“ прати чланове експедиције Колумбија универзитета који су у јуну 1915, на позив свог професора Михајла Пупина, кренули из Америке у ратом захваћену Србију, у хуманитарну мисију помоћи српском народу.

На позив Михајла Пупина јавила су се двадесет и четири америчка студента углавном са Колумбија универзитета да би кренули у Велики рат, али не да ратују, већ да помажу, негују и лече. Многи од њих, и после званичног престанка рада хуманитарне Експедиције, одлучили су да остану на Балкану и наставе са хуманитарним радом у оквиру Црвеног крста. Међу њима је био и Даглас Мериведер Долд, свршени студент медицине Колумбија универзитета. После повлачења српске војске из Ниша, заједно са епископом нишким Доситејем, учествовао је у званичној предаји града бугарској војсци молећи за безбедност незаштићеног становништва.

Ове догађаје Даглас Долд је описао у свом рукопису „Авантура на Балкану 1915“, чију копију Архив Војводине чува у оквиру Збирке докумената др Николе Коче Јончића о Михајлу Пупину, док се оригинал налази у Батлер библиотеци у Њујорку.

За санитетске заслуге у Првом светском рату југословенска држава је Дагласа Мериведера Долда постхумно одликовала Крстом милосрђа.

Изложба „Авантура на Балкану 1915 – слике, успомене, сећања“ обухвата одабрана документа, новинске чланке и фотографије који приказују догађаје од првог позива Михајла Пупина добровољцима крајем априла 1915, преко формирања Колумбија експедиције за пружање помоћи, њеног одласка у Србију, хуманитарног рада, па све до повратка Дагласа Долда у САД у другој половини децембра 1915. године. Посебна целина посвећена је члановима Експедиције, а део изложбе чине плакати коришћени у америчкој кампањи за помоћ Србији у Првом светском рату. Изложба је највећим делом заснивана на материјалу америчке провенијенције.

Поред тога што документује рад Експедиције, изложба пружа увид у то како је шира америчка јавност сагледавала ратна догађања у Србији тога доба.

Књига Дагласа Мериведера Долда, „Авантура на Балкану 1915” може да се прегледа и онлајн, на веб-сајту Архива Војводине: https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/avantura-na-balkanu.