Изложба „Дигиталне технологије у образовању”

У оквиру пројекта „Рука у тесту“, у среду, 20 марта, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена интердисциплинарна изложба „Дигиталне технологије у образовању”, чији су аутори Стеван и Љиљана Јокић. На њој ће бити представљени ресурси које наставници и родитељи могу користити у научном и информатичком описмењавању деце од предшколског до средњошколског нивоа, као и у раду са децом са сметњама у развоју, применом истраживачких поступака креираних захваљујући пројекту „Рука у тесту“ и сарадњи бројних институција међу којима су: Француска академија наука, Српска академија наука и уметности, Универзитет у Београду, Институт Винча, Глобална мрежа академија наука– IAP, француска фондaција La main à la pâte, Француски институт у Београду, Друштво физичара Србије, а укључује и  EU-FIBONACCI и  EU-SUSTAIN пројекте.

„Рука у тесту“ (La main à la pâte) представља пројекат који су 1996. године покренули Жорж Шарпак, добитник Нобелове награде за физику, и француска Академија наука, и има за циљ да побољша квалитет наставе науке и технологије у школским условима. Професор Стеван Јокић је оснивач српског огранка овог програма и већ дужи низ година сарађује са многобројним институцијама у Србији, како би се наставници и деца упознали са свим доступним ресурсима и могућностима.

Поставка у Галерији науке и технике САНУ обухвата постере на тему приказа образовања у XXI веку, бројне књиге које обрађују актуелне теме из науке, технологије и информатике и представљају помоћ учитељима и наставницима у усмеравању и образовању деце и младих коришћењем STEM и STEAM (Science, Technology, Engineering /Art, and Mathematics) приступа, потом мултимедијалне презентације са YouTube канала Наука и информатика за све, а велики део материјала и књига биће доступан посетиоцима у електронској форми за бесплатно преузимање.

Посетиоци ће имати могућност да сами изведу једноставне експерименте, као и да посматрају и истражују из различитих научних области и информатике. Апликацијом FIZZIQ моћи ће да приступе виртуелним алаткама у „паметном“ мобилном телефону и да науче да га користе као универзални мерни инструмент. Поред тога, упознаће се са основним појмовима вештачке интелигенције и ChatGPTи њиховом применом у образовању.

Изложба са радионицама у Галерији науке и технике САНУ траје до 27. марта 2024. године.