Изложба „Други светски рат у минијатури – 80 година од Априлског рата“

Изложба „Други светски рат у минијатури – 80 година од Априлског рата“  биће отворена од 1. априла (у 10 сати) у Галерији науке и технике САНУ, поводом 80 година од догађаја којим је у Србији започео Други светски рат. Организатори изложбе су Макетарски клуб „Олуј“ и Београдски макетарски клуб, у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, а она је намењена широкој публици, деци школског узраста, заљубљеницима у визуелну уметност, минијатуру и историју.

Бурна историјска дешавања су на територији Србије довела до врло ограниченог броја музејских експоната борбене технике из ове епохе. Имајући то у виду, макета је погодан медиј да, макар у минијатури, посетиоцима пружи тродимензионални утисак ових техничких достигнућа која данас делују готово немогућим. На изложби ће бити приказано преко 100 макета борбених средстава из Априлског и Другог светског рата, које ће кроз аутентични приказ копија авиона, возила, бродова, фигура, диорама и вињета, пружити посетиоцу увид у борбену технику тог периода. Поред макета, део изложбе ће бити и штампани панои, који ће садржати цртеже и фотографије, мапе борбених дејстава, исечке из штампе и текстове. Један од циљева изложбе је и да се широј публици представе радови српских макетара и на тај начин популаризује макетарство као хоби.

Изложба траје до 24. априла.
Галерија науке и технике САНУ од понедељка до петка ради од 10 до 20 сати, а суботом од 10 до 15 сати.

Стручно вођење кроз изложбу предвиђено је за  сваки петак у седмици у  18 сати, а у складу са прописаним мерама за спречавање инфекције Ковид-19.

Број посетилаца у Галерији је ограничен сходно капацитету простора и епидемиолошким препорукама.