Светомир Арсић Басара (радови 1998 – 2018)

Од 15. марта до 26. маја

Аутор изложбе: Никола Кусовац

Изложба скулптура Светомира Арсића Басаре организује се поводом јубилеја – деведесет година од његовог рођења. Како је претходна ретроспективна изложба у Галерији Српске академије науке и уметности одржана 1998. године, овом приликом ће на истом месту биће изложена дела настала у периоду од 1998. до 2018.

Вајар, ликовни педагог и теоретичар Светомир Арсић Басара рођен је у селу Севцу на Косову. Први рад, „Глава девојчице“ извајао је у глини 1950. године. Од тада до данас, одржао је низ самосталних изложби, аутор је бројних, монументалних споменика и добитник многих признања. Предавао је у Приштини на Одсеку за вајарство тамошње Академије уметности, где је касније био изабран и за декана, организовао је ликовну колонију у Дечанима, боравио је на многим вајарским смотрама и студијским путовањима. Представља једно од најзначајнијих имена у историји савремене српске скулптуре. Као најчешће материјале, користи дрво и гвожђе.

Његово дело развијало се од експресивних радова, преко асоцијативне апстракције, док је од почетка осамдесетих година његово стваралаштво, како је сам уметник казао, нераскидиво повезано са судбином народа. Оно постаје ангажовано, с нагласком на духовном и националном бићу.

Како је приметио историчар уметности, кустос и аутор изложбе Никола Кусовац, Басара припада кругу стваралаца који снагу за опстанак дубинских слојева свог стваралаштва налазе у родном тлу косовске земље, у прецима, у исконској лепоти, драми и трагедији свога завичаја. Потреба за понирањем у дубину земље – према себи и сопственим изворима – дошла је код Басаре сасвим природно, као резултат доба у којем живимо.

Од 1999. године Светомир Арсић Басара живи и ствара у Београду.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

КАТАЛОГ