Изложба „Олга Јеврић – Композиција и структура”

У уторак, 18. октобра, у 19 сати, у Галерији САНУ  биће отворена изложба „Олга Јеврић – Композиција и структура”, аутора Жаклине Марковић и Дејана Вучетића.   Изложбу, којом се обележава стогодишњица рођења истакнуте југословенске и српске вајарке, отвориће академик Милан Лојаница. Рецензенти изложбе су дописни члан САНУ Сава Халугин и проф. др Јасмина Чубрило.

Опус Олге Јеврић спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге половине 20. века. Њене визионарске скулптуре су новим материјалима, апстрактном формом и специфичним ликовним језиком трасирале ново поглавље југословенске скулптуре.

Публици ће  бити представљена дела из два легата уметнице која су поклоњена САНУ и Кући легата у Београду у свом интегралном обиму,  као и мањи број радова из Музеја савремене уметности Војводине, Центра за ликовну и примењену уметност Тера (Terra) и приватних колекција. Више од пет деценија плодоносног стваралаштва  академика Олге Јеврић биће репрезентовано са преко двеста њених дела, која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.

Током трајања изложбе биће приказан филм Скулптура у свету предмета и пејзажа – Олга Јеврић (сценарио академик Љубомир Симовић, Марко Караџић, режија Марко Караџић). Планирана су стручна вођења и трибине на којима ће се дискутовати о животу и делу Олге Јеврић.

Поред обележавањa значајног јубилеја и одавања признања делу Олге Јеврић и његовом неспорном значају у оквиру српске, тадашње југословенске, али и европске уметничке сцене друге половине 20. века, изложба има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке. Са друге стране, старија публика ће имати прилику да се поново сусретне са препознатљивим апстрактним формама које су је уврстиле у ред најзначајнијих скулпторки 20. века.

Изложба ће бити отворена до 11. децембра.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања РС, Секретаријат за културу Града Београда, Wiener Städtische осигурање a.д.