Изложба „Пројекат Винча: Нови археолошки изазови”

У понедељак, 28. марта, у 19 сати, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена изложба „Пројекат Винча: нови археолошки изазови”, чији су аутори Ненад Тасић и Кристина Пенезић. Изложбу ће отворити проф. др Данијел Синани, декан Филозофског факултета у Београду.

Од 2010. године трају напори да се део нашег најпознатијег и светски признатог археолошког налазишта Винча – Бело брдо, који је погођен клизиштем, сачува и истражи пре него што природни процеси однесу драгоцене предмете у неповрат. На заштити Винче ангажован је интердисциплинарни тим који је током претходних 11 година предано радио на спасавању овог изузетног културног блага.

На изложби ће бити приказани резултати рада археолога, геолога, геофизичара, антрополога, инжењера, геодета и конзерватора, који су допринели проучавању и презентацији нашег најзначајнијег археолошког налазишта. С обзиром да је током претходних неколико година истраживан најмлађи слој археолошког локалитета који датира у средњи век, публика ће имати прилике да се упозна и са тим аспектом налазишта у Винчи. Истражен је део велике средњовековне некрополе, а више од 300 новооткривених гробова датовани су у период између 9. и 14. века нове ере. Поред тога биће приказан и материјал праисторијске епохе од неолита до бронзаног доба.

Изложба је реализована у сарадњи Филозофског факултета у Београду са градским и републичким институцијама културе, а представља и део мониторинга Капиталног пројекта од значаја за Републику Србију и Пројекта санације Винче који је помогла Амбасада САД. Организатор изложбе је Центар за дигиталну археологију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Публика ће моћи да види изложбу до 30. априла 2022. године.