Изложба „Римски Лимес и градови у Србији” у Галерији САНУ

Изложба Археолошког института „Римски лимес и градови у Србији“ свечано је отворена у среду, 15. августа, у Галерији САНУ. Изложба представља својеврсну најаву 24. Међународног Лимес конгреса, који ће се одржати у Београду и Виминацијуму, од 2. до 9. септембра 2018. године. Присутним гостима обратили су се Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја РС, академик Мирјана Живојиновић и др Миомир Кораћ, директор Археолошког института.

Поставка је резултат тимског рада групе од двадесетак археолога, коју је предводио научни саветник др Стефан Поп Лазић и обухвата предмете из периода од 1. до 5. века. Публици су по први пут приказани резултати најновијих истраживања, не само легијских логора у Сингидунуму и Виминацијуму, већ и локалитета у Сирмијуму, Феликс Ромулијани, Шаркамену, Наисусу и Медијани.

Организацију изложбе помогли су Музеј Срема, Музеј Војводине, Музеј града Београда, Историјски музеј Србије, Војни музеј у Београду, Народни музеј у Пожаревцу, Народни музеј у Зајечару, Музеј Крајине у Неготину и Народни музеј у Нишу, чије ће експонате посетиоци имати прилику да видe све до  10. септембра.

АУТОРСКО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ
РИМСКИ ЛИМЕС И ГРАДОВИ У СРБИЈИ
БИЋЕ ОДРЖАНО
У СУБОТУ И НЕДЕЉУ, 18. И 19. АВГУСТА,
У 18 САТИ
ВОДИЧ ЈЕ ДР СТЕФАН ПОП-ЛАЗИЋ, НАУЧНИ САРАДНИК АРХЕОЛОШКОГ ИНСТИТУТА