Изложба „Уметност конструисања“

Изложба „Уметност конструисања“, поводом 60 година предмета Конструктивни системи и Просторне структуре на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету, чији су аутори др Миодраг Несторовић и др Јелена Милошевић,  отворена je  у понедељак, 8. јула, у Галерији науке и технике САНУ. Организатор изложбе је Архитектонски факултет Универзитета у Београду.

Назив изложбе означава приступ који је академик Ђорђе Злоковић користио у свом истраживачком и стручном раду, а који је 60-тих година прошлог века успешно пренео и у поље едукације. Предмети Конструктивни системи и Просторне структуре уведени су у студијске програме Архитектонског факултета у Београду 1963. године. Као доцент, Ђорђе Злоковић поставио је концепт, садржај и методолошке карактеристике ових предмета, и тиме основао савремену школу пројектовања и анализе конструктивних система.

Поставка у Галерији науке и технике САНУ садржи две целине – најуспешније радове студената архитектуре и стваралаштво академика Ђорђа Злоковића. Целина посвећена стваралаштву академика Ђорђа Злоковића (1927-2017) обухвата осврт на резултате његовог научног, стручног и педагошког рада. Овај део поставке чине презентације кључних пројеката и инжењерских остварења, научне публикације и награда. Посебна пажња је посвећена најзначајнијим остварењима из Злоковићевог конструктерског опуса: преднапрегнутим висећим конструкцијама за Халу спортова на Новом Београду (1968), Спортску халу „Чаир” у Нишу (1974), и главну (1978) и базенску халу (1979) Спортског центра „Морача” у Подгорици. Поред тога, изложбом се представља и сарадња академика Злоковића са академским вајаром Миодрагом Живковићем у реализацији конструкција за објекте споменичке архитектуре: Споменик Стрељаним ђацима и професорима – V/3 у Крагујевцу (1963), Споменик „Храбрима” у Остри (1969),„Споменик Југословенском усељенику”, Пунта Аренас, Чиле (1970), Споменик „Битка на Сутјесци” у Тјентишту (1971) и Споменик „Слободе” у Улцињу (1985).

Изложба у Галерији науке и технике САНУ трајаће до 8. августа 2024. године.