Извештај са конференције за медије

У уторак,  9. маја, у  Српској академији наука и уметности одржана је конференција за медије на којој је  академик  Зоран В. Поповић, потпредседник САНУ, говорио о  активностима  Академије  које ће бити реализоване у периоду од маја до септембра 2023. године.

Како је истакао, у наредна четири месеца  очекује нас веома богат програм у  САНУ, који обухвата 49 научних и уметничких догађаја, међу којима су предавања најеминентнијих светских и наших научника, свечане академије, округли столови и изложбе.

Већ 10. и 11. маја биће одржан  научни скуп „Допринос Симе Лозанића науци, образовању, привреди и друштву”, који се организује поводом 175 година од рођења родоначелника модерне хемије у Србији, првог ректора Београдског универзитета, председника Српске краљевске академије у два наврата, угледног  политичара и дипломате. Овај  научни скуп представља једну од манифестација којом Академија обележава Годину Симе Лозанића.

Од научних скупова издвојен је „Европски конгрес хемије хране“, који ће  се у организацији  Српског хемијског друштва одржати од 14. до 16. јуна  у САНУ.  Такође, најављена је научна конференција „Симпозијум физике кондензоване материје (СФКМ)“, која ће бити приређена у САНУ од 26. до 30. јуна. Конференција ће и ове године окупити водеће домаће истраживаче из ове области физике, најугледније припаднике наше научне дијаспоре и истакнуте научнике из иностранства.

Током маја свечаним академијама у САНУ  биће обележени предстојећи јубилеји: 100  година од рођења академика Војина Шуловића (12. мај), 120 година наставе физичке хемије у Србији (15. мај), 175 година од рођења чувеног лекара и универзитетског професора Милана Јовановића Батута (16. мај), као и 150  година од рођења академика Ђорђа Нешића (19. мај). За јун су планиране свечане академије којима се обележава  125 година од рођења Десанке Максимовић (2. јун) и  дописног  члана САНУ Стефана Ђелинеа (21. јун).  Јубилеј 125 година од рођења наше чувене песникиње Десанке Максимовић биће обележен  и камерном изложбом у Библиотеци САНУ( 17. мај – 16. јуна ), док ће  Дан Библиотеке САНУ бити посвећен обележавању стогодишњице рођења академика   Милке Ивић (13. јун).

Академик Поповић је нагласио да ће један од најзначајнијих светских научника проф. др Данијел Шехтман (Prof. Dan Shechtman), добитник Нобелове награде  за област хемије 2011. годинe , 17. маја  одржати предавање у САНУ под називом „Квазипериодички материјали – Померања парадигме у кристалографији“. Такође,  професор емеритус Томазо Руђери, члан  Европске академије наука, одржаће предавање на тему „Недавни резултати рационалне проширене термодинамике” (24.мај). Дописни члан САНУ  Владан Девеџић одржаће предавање  посвећено  чет-бот апликацији (ChatGPT ), коју је развила компанија OpenAI користећи технологије вештачке интелигенције (Artificial Intelligence, AI). Ово предавање представља планирано за 31. мај увод је у циклус предавања о вештачкој интелигенцији који почиње 26. септембра.

Од догађаја планираних за јун издвојен  је округли сто посвећен положају српске националне мањине у Републици Хрватској под називом „Срби у Хрватској – актуелни положај и главне програмске активности“ (8. јун).

Уметнички програм САНУ реализоваће се   кроз богате активности две Академијине галерије. Након великог успеха  изложбе дописног члана САНУ Саве Халугина, која траје до 14. маја, у Галерији САНУ очекује нас изложба „Милорад Бата Михаиловић. Поводом стогодишњице рођења бунтовника академика“, чији су аутори  Јеша Денегри и Марија С. Ђорђевић.  Изложба која има за циљ да подсети на важност Михаиловићевог сликарства и укаже на нове могућности његове ревалоризације  моћи ће да се погледа од 30. маја до 13. августа.

У јуну Галерија науке и технике САНУ организује десети по реду Салон пејзажне архитектуре, на којем ће бити изложено око 70 радова из земље и иностранства,  док ће у јулу у простору Галерије науке и технике САНУ бити приређена тематска изложба архивских докумената „Aвантура на Балкану 1915“, посвећена члановима експедиције Колумбија универзитета који су 1915, на позив свог професора Михајла Пупина, кренули из Америке у  ратом захваћену Србију.

За крај маја заказана је  Редовна годишња скупштина САНУ  (25. мај). Током конференције академик Поповић осврнуо се и на  рад огранака САНУ у Новом Саду и Нишу, као и Центра  за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, који су припремили богат научни и култирни програм у четири предстојећа месеца.