Извештај са конференције за медије

На конференцији за медије одржаној у четвртак, 12. jануара, академик Владимир С. Костић, председник САНУ, говорио је o планираним активностима Академије за период од јануара до маја 2023. године, као и о предстојећој Изборној скупштини САНУ за избор часника Академије (председника, два потпредседника и генералног секретара САНУ) и конституисање Председништва САНУ.

У уводном излагању председник САНУ је нагласио да је пре осам година, када је дошао на чело Академије, један од циљева био што отворенији приступ јавности, како  у погледу организовања научних и уметничких садржаја, тако и у сфери њиховог презентовања представницима медијима, како би што већи број публике посетио активности које организује САНУ. Истакнуто је да добру сарадњу са медијима илуструје и податак да је у 2022. години објављено око 11.000 прилога о САНУ и њеним члановима, што је знатно више у односу на исте анализе рађене претходних година. Интензивнијем присуству активности САНУ у медијима допринела је и повећана посећеност новог сајта Академије.

Од предстојећих активности наглашено је да је у Галерији САНУ актуелна  изложба „Грачаница: сјај уметности у доба краља Милутина“, ауторке Александре Давидов Темерински, која ће бити отворена до 26. фебруара.

Следећа изложба коју ће публика моћи да погледа је „Сава Халугин: Позив на одушевљеност” (14. март − 14. мај 2023), која  има за циљ да публику  упозна са јединственим делом нашег чувеног вајара, дописног члана САНУ. На изложби ће бити представљене скулптуре, слике и цртежи које су настале током његовог плодног уметничког рада дугог преко пет деценија.

У Галерији науке и технике САНУ у априлу ће изложбом „Документи…“ бити обележено педесет година рада чувеног костимографа  и сценографа   Миодрага Табачког, дописног члана САНУ. На изложби ће бити представљено педесет паноа са приказом најзначајнијих резултата за сваку годину рада нашег истакнутог уметника. Јавности ће бити презентоване фотографије процеса рада, реализација сценографије и костима, документи о  педагошким активностима, излагачкој делатности, наградама и признањима, потом уметнички радови – цртежи и слике, а биће представљени и снимци изведених представа у видео форми на екрану као пратећи сегмент изложбе.

Од активности планираних за 2023. академик Костић је издвојио и изложбе посвећене сликарству Миће Поповића и Милорада Бате Михаиловића, које ће публика имати прилике да види у Галерији САНУ.

Како је нагласио, ове године САНУ обележава Годину академика Симе Лозанића (Београд, 24. 2/8. 3. 1847 – Београд, 7. 7. 1935), једног од наших најзначајнијих хемичара, угледног политичара и дипломате.

Сима Лозанић  био је  професор и ректор Велике школе,  први ректор у историји  Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије у два наврата,  посланик у Лондону, министар народне привреде и иностраних дела. Јубилеј посвећен творцу и утемељивачу  модерне хемијске терминологије у српској науци биће обележен изложбом у Галерији САНУ, научним скупом и издавањем посебне монографије посвећене делу овог великог научника.

Из програма Трибине Библиотеке САНУ издвојено је представљање монографије „Приступне беседе српских академика (од 1886. до 1947)”,  међу којима ће се наћи беседе Милутина Миланковића, Бранислава Нушића, Ивана Ђаје, Иве Андрића и других великана.

Из редовне концертне сезоне која се одвија у Галерији САНУ истакнут је концерт посвећен стваралаштву Властимира Трајковића (2. фебруар).

Најављено је да ће Изборна скупштина САНУ  за избор часника Академије (председника, два потпредседника и генералног секретара САНУ) и конституисање Председништва САНУ бити одржана  30. марта 2023. Предлози за кандидате за часнике САНУ морају бити достављени најкасније до 7. марта, будући да је за 8. март заказана Седница Изборне комисије за избор часника САНУ.  Представљање кандидата за часнике САНУ биће одржано на Конференцији чланова САНУ, која је предвиђена за 16. март.

На крају, председник САНУ је истакао „да гаји илузију да су избори важни не само за Академију, већ и за нашу средину, као и да ће  избор председника САНУ одредити и даље правце рада ове куће.“