Камерна музика Логара и Гостушког

У организацији Одбора за заштиту српске музичке баштине САНУ, у среду, 12. децембра, у 18 сати, у Галерији САНУ биће приређен концерт камерне музике Миховила Логара (1902-1998) и Драгутина Гостушког (1923-1998) поводом јубилеја композитора. Аутори програма су академик Исидора Жебељан и др Борислав Чичовачки.

Миховил Логар, композитор, педагог и музички писац, за собом је оставио преко две стотине дела, међу којима су остварења различитих музичких жанрова: од опере, балета и симфонијске музике, до концерата, кантата, клавирске музике и соло песама. Као један од истакнутих студената такозване прашке генерације, Логар се сматра једним од најзначајнијих композитора који су деловали у Србији и дали значајан допринос развоју музичког професионализма у нашој земљи.

Драгутин Гостушки, музиколог, естетичар и композитор, свој укупан радни век везао је за Музиколошки институт САНУ. Као композитор био је активан до почетка шездесетих година. Његов жанровски разноврстан композиторски опус обухвата око четрдесет дела. Најуспелије композиције доживеле су велики број извођења, награђене су у земљи и у иностранству и уврштене су у нотне и дискографске антологије југословенске музике. Као музиколог, Гостушки је континуриано неговао две комплементарне линије: теоријско-научни, и рад у области уметничке критике.

ПРОГРАМ