МАРКО ЧЕЛЕБОНОВИЋ (1902–1986)

Од 9. новембра 2018. до 24. фебруара 2019.

Ауторке: историчарке уметности др Лидија Мереник, др Ана Богдановић и Невена Мартиновић

Програм обележавања педесет година постојања Галерије Српске академије наука и уметности завршава се великом ретроспективном изложбом радова сликара и академика Марка Челебоновић (1902-1986). Она се реализује у организационом партнерсту са Галеријом РИМА и у сарадњи са наследницима из породице Челебоновић и најзначајнијим музејским институцијама у Србији.

Поставка представља Челебоновићево сликарство кроз селекцију најбољих дела из колекција Народног музеја, Музеја савремене уметности, Уметничке збирке САНУ, Галерије Дома војске Србије у Београду, Спомен-збирке Павла Бељанског у Новом Саду и Народног музеја у Краљеву. Значајан део експоната чине ремек-дела из Челебоновићеве породичне заоставштине, као и одабрани радови из приватних колекција.

Од најранијих слика и цртежа из двадесетих година, преко амблематских дела српског међуратног модернизма из четврте деценије, кроз колористички виртуозна остварења из педесетих и шездесетих година XX века, све до такозваних „белих” слика насталих у последње две деценије уметниковог живота – изложба ће, кроз пажљиву селекцију радова, приказати Челебоновићев целовити стваралачки пут.

Захваљујући новим увидима у Челебоновићев живот и дело, као и савременим тумачењима његовог стваралаштва (изнетим у недавно објављеној монографији о уметнику у издању Галерије РИМА), изложба ће, поред ретроспективног карактера, понудити и сасвим нове углове за посматрање и разумевање сликарства Марка Челебоновића и њега као уметничке личности.

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МАРКУ ЧЕЛЕБОНОВИЋУ
АУТОРСКО ВОЂЕЊЕ
СТРУЧНО ВОЂЕЊЕ