Међународна извођења музике Исидоре Жебељан у 2021.

Иако је пандемија условила значајно смањење музичких догађаја, пре свега  концерата, музика академика Исидоре Жебељан нашла се на програмима неколико значајних концертних догађаја у Холандији, Чешкој, Немачкој и Финској.

За зимско, божићно, издање Међународног фестивала камерне музике Стифт (Stift International Music Festival) из Холандије, виолиниста Данијел Роуланд (Daniel Rowland), уметнички директор фестивала, уврстио је у програм  неколико дела Исидоре Жебељан. На завршном концерту  поменутог фестивала, који је у целости одржан онлине, Данијел Роуланд и његови стални музички сарадници, међу којима је и наша челисткиња Маја Богдановић, извели  су две композиције Исидоре Жебељан – Сарабанда, за клавирски трио и Интимно писмо из Јудејске пустиње, за гудачки квартет.  Сарабанда је изведена и у Малој сали Концертгебауа у Амстердаму, у директном преносу за холандски Радио 4.

На првом и, за сада, једином концерту којим је најстарији симфонијски оркестар у Чешкој – Моравска филхармонија из Оломоуца, почео прославу свог јубилеја, изведена је и композиција (за симфонијски оркестар) Исидоре Жебељан Зујте струне.. На програму су још била дела Моцарта и Бартока, а концертом је дириговао један од, данас, најчувенијих чешких диригената – маестро Томаш Нетопил (Tomáš Netopil). Концерт је преносио чешки Радио Влтава, специјализован за уметничку музику.

У оквиру Ускршњег музичког фестивала у Дизелдорфу (Немачка), који се одржавао у Катедрали Св. Јохана, виолиниста Данијел Роуланд је са својим квартетом, 3. априла извео Интимно писмо из Јудејске пустиње Исидоре Жебељан.

А Штефан Дор (Stefan Dohr), соло хорниста Берлинске филхармоније и један од најбољих хорниста данашњице, наступио је као солиста са Лапландским камерним оркестром из Финске изводећи  композицији Игра дрвених штапова, за хорну и гудачки оркестар Исидоре Жебељан. Поред тога, Штефан Дор је са члановима истог оркестра интерпретирао  и Исидорину композицију Клин-чорба, писану за инструментални октет. Одржана су два концерта са истим програмом, 15. и 16. априла: прво у Рованиемију (Rovaniemi, лап. Ruávinjargâ), главном граду финске Лапоније, а потом и у лапонском граду Китила. Иако је емитован преко Јутјуба, на концерту у Градској концертној дворани у Рованијемију била је, у ограниченом броју, присутна и публика, која је овацијама поздравила извођење композиција Исидоре Жебељан.