Међународни научни скуп „125 година од рођења архитекте Николе Добровића (1897-2022)”

У склопу обележавања 125 година од рођења знаменитог српског и југословенског архитекте Николе Добровића, Српска академија наука и уметности и Архитектонски факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду, 17. и 18. новембра 2022.године организују међународни научни скуп „125 година од рођења архитекте Николе Добровића (1897-2022)”. Скуп ће бити отворен у четвртак, 17. новембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ. Наредног дана, 18. новембра, програм ће се одвијати на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

У овом догађају учествоваће 62 референта (архитекти и историчари уметности) из осам држава, који ће у двадесетоминутним излагањима представити резултате својих истраживања.

Јавност ће бити у прилици да се упозна са најновијим тумачењима Добровићевог рада у области архитектонског пројектовања, урбанизма, теорије, критике, историографије, академске наставе и заштите споменика културе.  Планирано је да се представљени реферати објаве у посебном зборнику радова након  завршетка научног скупа.

Први дан скупа биће преношен уживо на сајту САНУ од 10 сати – https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

ПРОГРАМ СКУПА
БИОГРАФИЈА АКАДЕМИКА НИКОЛЕ ДОБРОВИЋА