МУЗИЧКИ ИНТЕРМЕЦО

Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског

ОД 22. ЈУНА ДО 22. АВГУСТА 2021.

Аутор: Јасмина Јакшић Субић, виши кустос, Спомен-збирка Павла Бељанског

Изложба Спомен-збирке Павла Бељанског „Музички интермецо: колекција грамофонских плоча Павла Бељанског”, након приказивања у Новом Саду у јесен 2020. године, гостоваће у Галерији САНУ.

Ова збирка сведочи како о укусу колекционара и његовој посвећености музици, тако и о кретањима у музичкој индустрији у периоду између два светска рата. Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског обухвата више од деведесет снимака за слушање на брзинама од 78 и 80 обртаја у минути репрезентативних издања класичне музике на плочама од шелака чувених светских компанија „Колумбија“ (Columbia Records), „Хиз мастерс војс“ (His Master’s Voice), „Пате“ (Pathé), „Полидор“ (Polydor).

Сачувана су различита дела чувених композитора из доба барока, бечке класике, романтизма и с почетка 20. века (Ј. С. Баха, Хендла, Хајдна, Моцарта, Бетовена, те великана 19. века као што су Шопен, Шуберт, Лист, Вагнер, Сметана и други), а заступљени су и снимци извођења уживо.

Изложбу прати каталог колекције плоча Павла Бељанског са текстовима ауторке пројекта Јасмине Јакшић Субић, вишег кустоса, и музиколога проф. др Ире Проданов и др Милана Милојковића са Академије уметности у Новом Саду.

БРОЈ ПОСЕТИЛАЦА: 5.001
 

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ

СНИМАК ИЗЛОЖБЕ

ВИРТУЕЛНА ТУРА