Научни скуп „Допринос Симе Лозанића науци, образовању, привреди и друштву”

Дводневни научни скуп „Допринос Симе Лозанића науци, образовању, привреди и друштву”, који се организује поводом 175 година од његовог рођења, бића отворен у среду, 10. маја, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ.  Тај скуп се приређује у Години академика Симе Лозанића (Београд, 1847 – Београд, 1935),  једног од наших најзначајнијих хемичара, угледног  политичара и дипломате.

Академик Сима Лозанић је био је професор и ректор Велике школе, први ректор у историји  Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије,  посланик у Лондону, министар народне привреде и иностраних дела.

Радио је на оснивању Пољопривредног факултета. Вршећи функцију министра привреде био је у прилици да донесе законе и подстакне индустријализацију земље, што је допринело развоју српске државе у том периоду. Значајан допринос остварио је и у откривању природних богатстава Србије, бавио се анализом руда, минерала, метеорита, минералних и пијаћих вода.

Двапут је био изабран за председника Српске краљевске академије  (18991900, 19031906). Академик Лозанић  је био члан великог броја домаћих и међународних научних друштава, те почасни председник Српског хемијског друштва, дописни члан ЈАЗУ и  Чешке академије науке.

Као хемичар оставио је неизбрисив  траг у нашој и светској науци, а својим педагошким и политичким радом дао је немерљив допринос у развоју  српске просвете, привреде и индустрије.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

ПРОГРАМ