Научни скуп „Интелектуалци, јуче и данас”

Дводневни међународни научни скуп „Интелектуалци, јуче и данас” биће отворен у четвртак, 24. новембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ.

Полазећи од тога да се дубински мењају друштвени, економски, политички, технолошки и културни услови наступа интелектуалаца, неопходно је сагледати њихову новонасталу позицију. Реч о актуелном, истовремено експлозивном, питању којe омогућава свеже, критичке рефлексије о садашњици.

Поводом дискурзивног маневарског простора интелектуалаца постоје различите оцене, почев од високих очекивања до њиховог потпуног ниподаштавања. Показало се да је нужна широка, отворена, плурална дискусија о могућностима, шансама и притисцима који се односе на многобројне интелектуалце.

Да ли се класични-модернистички образац критике може још увек афирмисати? Како се интелектуалци позиционирају у ситуацији када се мењају дискурзивни оквири јавности? Какав је однос интелектуалаца према динамици експертске културе? Да ли још увек постоји класични интелектуалац или је он део неповратне прошлости? Како се савремени интелектуалци суочавају са противречностима које одређују њихов наступ? Да ли је интелектуалац као херој модернитета на путу да нестане? Постоје ли универзални интелектуалци или су интелектуалци предодређени да буду специфични интелектуалци везани за одређене партикуларне области? Какав је однос интелектуалаца према епохи коју многи карактеришу као констелацију „после истине“ као обрасца који легитимише резоновање, јавни наступ?

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

 

ПРОГРАМ