Научни скуп „Минималистичка прожимања”

Међународни научни скуп „Минималистичка прожимања” свечано ће бити отворен у среду, 29. маја, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ.

Реч је о деветој бијеналној међународној конференцији о минималистичкој музици која се први пут одржава у југоисточној Европи, у српској престоници Београду. Ово је јединствена прилика да се међународној научној јавности представе достигнућа музичког минимализма и сродних праваца (као што су постминимализам, „нова једноставност“, или „свети минимализам“) у земљама изван англо-америчког и западноевропског културног круга — укључујући земље централне, источне, јужне и северне Европе, али и Јапан, Бразил, Аргентину и Аустралију. Поред значајаног проширења географског обима истраживања и обухватања различитих глобалних музичких пракси које су претходиле и утицале на генезу и развој музичког минимализма, конференција ће подстакнути проучавање минималистичке музике у контексту њених различитих укрштања са електронском музиком, амбијенталном музиком, перформансом, звучним инсталацијама, примењеном музиком за филм, позориште, телевизију ио видео игре, између осталог. На програму конференције су и радови који се баве дијалектичким односом између минимализма и других стилова 20. и 21. века, укључујући нову комплексност и спектрализам.

Организатори конференције су међународно Друштво за минималистичку музику са седиштем у Кардифу (Велика Британија), Српска академија наука и уметности и Музиколошки институт САНУ, у сарадњи са Центром београдских фестивала (ЦЕБЕФ) и Установом културе „Пароброд”.

У оквиру конференције, која ће трајати од 28. маја до 2. јуна, биће организовано петнаест панела, три пленарна предавања, један округли сто, пет концерата, као и изложба у Установи културе „Пароброд”.

Подршку одржавању конференције пружили су Министарство културе Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, Секретаријат за културу Града Београда, Организација музичких аутора Србије СОКОЈ и Еразмус+.

ПРОГРАМ