Научни скуп „Новине у гојазности 2023“

Научни скуп „Новине у гојазности 2023“,  у организацији Одбора за ендокринологију и утицај природних фактора САНУ, одржан је  9. новембра, у Свечаној сали САНУ.

Према епидемиолошким подацима 35.1 одсто особа у Србији има прекомерну телесну тежину, док је 21.2 процената гојазно. Резултати истраживања Светске федерације за гојазност (WFО) показују да ће број оболелих од гојазности у 2040. години, у целом свету, износити око 4 милијарде. Наведени подаци указују на значајан ефекат гојазности на здравствени систем сваке погођене земље.

Циљ овог научног скупа  био је да се кроз мултидисплинарни приступ реномираних експерата размотре различити аспекти гојазности: од патофизиологије, епидемиологије, удружености обољења појединих ендокриних жлезда и гојазности, до компликација које гојазност изазива и терапијским приступима у виду промене животног стила, медикаментозне терапије и хируршких баријатријских процедура. На скупу је   била разматрана осовина мозак-црево и њена улога у патогенези гојазности. Посебна пажња била је посвећена најновијим епидемиолошким подацима везаним за гојазност у Србији, као и анализи тенденције пораста гојазности у нашој земљи. У оквиру патофизиологије гојазности  разматрани су експериментални анимални модели, као и улога имуног система у развоју гојазности и њених компликација.

Гојазност је удружена са развојем дијабетеса, па су се посебно анализирале међусобне интерелације између дијабетеса и гојазности. Изнети су  и најновији подаци о вези између гојазности и синдрома полицистичних јајника. Од изузетне важности је и удруженост гојазности и кардиоваскуларних болести, стога је овој теми било посвећено  посебно предавање. Будући да снижена функција штитасте жлезде узрокује снижење телесног метаболизма што резултује повећањем телесне тежине  разматрана је и повезаност између функције штитасте жлезде и развоја гојазности.

Поред наведених, на  научном скупу  обрађене су и следеће теме: веза гојазности са појавом појединих врста карцинома, удруженост гојазности  и развоја масне неалкохолне јетре, промена животног стила са повећањем физичке активности као једним од основних приступа у терапији гојазности. Такође, у оквиру  хируршког приступа терапији гојазности  разматране су савремене ендоскопске процедуре са постављањем балона у желудац, као и најновије операције у оквиру метаболичке и баријатријске хирургије.