Научни скуп „Савремена стремљења у електрохемији у процесу преласка на обновљиве изворе енергије“

Научни скуп поводом  обележавања 100 година од рођења иностраног члана САНУ Џона О’Маре Бокриса под називом „Савремена стремљења у електрохемији у процесу преласка на обновљиве изворе енергије“ одржаће се у понедељак, 5. јуна, у Свечаној сали САНУ,  са почетком у 10 сати.

Професор   Џон О’Мара Бокрис (Јоханесбург, 5. 1. 1923. – Гаинсвил (Флорида) 7. 7. 2013) био је један од најутицајнијих светских електрохемичара друге половине 20. века. Током своје дуге и изузетно плодоносне каријере објавио је око 700 библиографских јединица, што укључује преко 650 научних радова и велики број књига. Претежно се бавио електрохемијом, али је ангажман  проширио и на хемију животне средине, фотоелектрохемију и биоелектрохемију.  Као аутор бројних књига и уредник бројних монографских збирки које је уредио за публиковање био је својеврстан   хроничар послератне електрохемије и сродних области.

Деведесетих година 20. века  експериментисао је са хладном фузијом и трансмутацијом, што је у научној заједници изазвало контроверзе. Управо овој теми била је посвећна и његова приступна беседа под називом „Хладна фузија – да или не?“, коју је одржао  1989.  године поводом избора за иностраног члана САНУ.

Његов визионарски приступ проблемима одрживе енергетике, данас под претњом опасних климатских промена, добија свој пуни значај.

Учесници скупа посвећеног делу овог великог научника реферисаће о резултатима националних и регионалних истраживачких пројеката, о  потенцијалима водоничне енергетике и потенцијалима батерија и суперкондензатора у магационирању електричне енергије,  као врло актуелним проблемима савремене глобалне енергетике.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

ПРОГРАМ

АПСТРАКТИ