НЕДЕЉКО ГВОЗДЕНОВИЋ: У ПОТРАЗИ ЗА АПСОЛУТНИМ СЛИКАРСТВОМ

Од 4. јула до 5. августа 2018.

Аутор: др Дијана Метлић

Изложба слика Недељка Гвозденовића биће постављена у Галерији САНУ током јула и августа 2018. године. Повод је обележавање јубилеја – педесет година од оснивања Галерије САНУ – као и сећање на сликара Недељка Гвозденовића, који је преминуо пре тридесет година, а на чији је предлог Галерија основана.

Како Недељко Гвозденовић од 1970. године није имао ретроспективну изложбу у Београду, стекли су се услови за представљање његовог опуса широј јавности, а посебно младим генерацијама које нису имале прилику да се упознају са Гвозденовићевим сликарством.

Један је од најзначајнијих југословенских и српских ликовних уметника 20. века, који је својим радом обележио културни живот престонице у периоду од 1929, када је први пут излагао на Другој јесењој изложби београдских уметника у Уметничком павиљону на Калемегдану, па до смрти 1988. године. Као професор Академије ликовних уметности, академик и оснивач Галерије САНУ, Гвозденовић је обликовао генерације послератних српских уметника, а завештањем својих дела Галерији САНУ и граду Београду потврдио је своју свест о значају уметности у образовању и културном освешћивању нових нараштаја.

Биће изложени радови из различитих фаза Гвозденовићевог стваралаштва: из предратног периода (1929-1945), када настаје највећи део његових интимистичких радова у тзв. лаким техникама (гваш, цртежи, темпера, акварели), као и послератног асоцијативног и полуапстрактног стваралаштва (1950-1986), када настају, према једногласном ставу стручне јавности и критике, најзначајнији Гвозденовићеви радови у уљу (мртве природе, предели и ентеријери) који се убрајају у сам врх српске уметности друге половине ХХ века. Изложбом ће бити обухваћено око сто ремек-дела из Збирке САНУ које је уметник, по сопственом избору, поклонио овој институцији седамдесетих година прошлог века и дела колекције града Београда који се чува у САНУ. Гвозденовић је изабран за дописног члана САНУ 1963, а за редовног 1970. године.

Изложбу прати каталог с резимеом на српском и енглеском језику, кратком биографијом, списком изложби, изабраном библиографијом и значајним каталошким делом с репродукцијама.

Пројекат је ауторско дело др Дијане Метлић, историчарке уметности и ванредног професор Академије уметности у Новом Саду.