Изложба „О архитектури – изазови у архитектури, урбаном дизајну и уметности“

У среду, 4. децембра, у 18.30, у Галерији науке и технике САНУ биће отворена седма интердисциплинарна међународна изложба „О архитектури – изазови у архитектури, урбаном дизајну и уметности“ (Оn architecture: challenges in architecture, urban design and art).

Изложба радова се тематски надовезује на истоимену конференцију и замишљена је као заокружење програмске целине „О архитектури“, коју је организовала Асоцијација за развој одрживе урбане заједнице – СТРАНД за 2019. годину.

Главна тема овогодишње изложбе радова је „Изазови у архитектури, урбаном дизајну и уметности“ и обухвата низ целина: иновације у дигитално доба;  иновативни приступ у методологији;  урбани дизајн – пројекти; архитектура и ентеријер – пројекти; архитектура као инспирација у стварању; нове идеје и пројекти – реализација у области архитектуре урбаног дизајна и уметности.

Поставка у Галерији науке и технике садржи цртеже, пројекте, фотографије и дизајн продукта, видео и аудио записе. Аутори радова су реномирани уметници и архитекте из десет земаља: Јапана, Велике Британије, Немачке, Данске, Грчке, БИХ – Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Турске и Србије.

Такође, међународни жири ће вредновати радове и доделити награде за дизајн Микро и Макро у организацији СТРАНД-а. Жири чине: Elif Ayiter (Турска), Станко Гаковић (САД), Марија Симовић (Србија), Anastasios Tellios (Грчка) и Wilfred van Winden (Холандија).

Изложбу ће отворити академик Зоран Љ. Петровић. Поздравну реч упутиће професор Ружица Богдановић, о радовима говори професор Дијана Марић, а о наградама за дизајн члан жирија, архитекта Марија Симовић.