Округли сто „Изазови вештачке интелигенције”

Као завршница циклуса „Вештачка интелигенција“, 11. децембра, у Свечаној сали САНУ, одржан је округли сто под називом „Изазови вештачке интелигенције”. Уводну реч дао је дописни члан САНУ Владан Девеџић, а говорили су академик Александар Костић, академик Душан Теодоровић, академик Слободан Вукосавић и дописни члан САНУ Миодраг Михаљевић.

Данас готово да не постоји област људских активности у којој вештачка интелигенција није присутна, на овај или онај начин. Од науке и истраживања, преко медицине, индустрије, саобраћаја и транспорта, комуникација и медија, финансија, маркетинга, пројектовања у разним доменима, па све до права, економије, политике, па чак и спорта, уметности, као и свакодневног живота, свеприсутност вештачке интелигенције постала је непобитна чињеница.

Таква ситуација позива на будност, подизање свести, информисаност о трендовима, као и праћење даљег развоја вештачке интелигенције, не само од стране стручњака. У том смислу, Српска академија наука и уметности, као најважнија српска научна институција, понудиће кроз округли сто о изазовима вештачке интелигенције отворену дискусију о већем броју питања из ове области, између осталог: у којој мери данас разумемо појам интелигенције код људи и живих бића; да ли је вештачка интелигенција само технологија или и нешто више; који је спектар примена вештачке интелигенције; какве су корелације између вештачке интелигенције и безбедности, односно вештачке интелигенције и политике држава и влада; шта је генерална вештачка интелигенција; да ли вештачка интелигенција може да се отргне контроли и куда води њен даљи развој.