Изложба „Мића Поповић – сликарство перманентне побуне” у Галерији САНУ

Изложбом „Мића Поповић – сликарство перманентне побуне“ у Галерији САНУ, чија је ауторка  др Весна Круљац, Српска академија наука и уметности обележава стогодишњицу рођења овог уметника и академика, чије је стваралаштво обележило епоху српског послератног модернизма. Свечано отварање приређено je 5. септембра.

Посетиоци ће на изложби имати прилику да виде парадигматична дела из свих развојних фаза Поповићевог сликарског опуса, која су настајала у периоду од 1946. до 1990. године. У оквиру тематски конципиране изложбе  приказани су:  аутопортрети, портрети, фигуралне композиције, мртве природе, апстрактне композиције и пејзажи, који указују да је Поповићево сликарство било истраживачки отворено за нове формалне подстицаје и истовремено везано за уметничку традицију, а перманентно критички настројено према доминантним естетичким нормама и политичкој идеологији Титове Југославије. Одабрана дела демонстрирају промене на плану формалног језика: почев од реафирмације међуратног „поетског реализма“ или интимизма, преко симболичког говора, асоцијативне и енформелне апстракције, до фигурације у духу поп знака и постмодернистичког симулакрума, док у домену садржаја потврђују да је Поповићев опус имао један постојани центар, а то је – истина, пре свега о обичном човеку  и његовој судбини у конкретном историјском времену и средини.

Реч је о сликама којe се чувају у музејским и галеријским установама, државним институцијама и збиркама правних субјеката, као што су: САНУ, Народни музеј Србије, Музеј савремене уметности, Музеј ZEPTER, Председништво Републике Србије, Политика А.Д. у Београду, Галерија Матице српске у Новом Саду, Културни центар „Вук Караџић“ у Лозници, Савремена галерија Уметничке колоније Ечка – Зрењанин, Народни музеј – Крагујевац, Галеријa савремене ликовне уметности Ниш, Српска читаоница у Иригу, као и у бројним приватним колекцијама у Београду и Србији. Поставка изложбе биће употпуњена филмовима из Архива Југословенске кинотеке у Београду, као и визуелним материјалом из продукције РТС-а и ТВ Новости.

Ауторка изложбе и научне монографије, односно пратећег каталога је др Весна Круљац, историчарка уметности и доцент Факултета примењених уметности у Београду. Током трајања изложбе биће организована предавања др Весне Круљац и других стручњака посвећених истраживању и интерпретацији стваралаштва Миодрага Миће Поповића.

У години обележавања стогодишњице рођења Миодрага Миће Поповића (1923–1996) и Милорада Бате Михаиловића (1923–2011), САНУ као пратећи програм изложби организује средином октобра 2023. научни скуп „Полемички аспекти српског модернизма после 1945”, а резултати рецентних истраживања еминентних учесника биће публиковани у зборнику радова.

Изложбa „Мића Поповић – сликарство перманентне побуне“ може се погледати до 5. новембра.