Изложба „Живот у снази мотора: Михаило Мика Борисављевић“

Изложба „Живот у снази мотора: Михаило Мика Борисављевић“ отворена је у уторак, 13. aвгуста, у Галерији науке и технике САНУ. На отварању су говорили потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Зечевић и декан Машинског факултета у Београду професор Радивоје Митровић.

Изложба представља живот и рад Михаила Борисављевића, професора Машинског факултета у Београду и, у светским оквирима, признатог стручњака у области моторне и аутомобилске индустрије. По сопственим идејама и нацртима, Михаило Борисављевић је конструисао први српски тркачки мотоцикл МБ-125, а заједно са професором С. Добросављевићем, у оквиру Машинског института САН, пројектовао је и конструкцију за „Крушиков“ помоћни мотор за бицикл МО-1, који ће посетиоци изложбе моћи да виде.

Био је учесник многих мото-трка и почасни олимпијски аташе Краљевине Југославије на играма одржаним 1936. године у Немачкој. Један је од оснивача Ауто мото савеза Југославије, Удружења историчара аутомобилизма основаног 2001. године у Београду, као и Југословенског друштва за моторе и возила ЈУМВ, чији је био и почасни члан. Такође, био је члан техничке комисије ФИМ, делегат при ФИА и члан жирија на многим великим међународним тркама.

Изложба ће трајати до 28. августа, а организатори су Музеј рудничко-таковског краја, Горњи Милановац, и Галерија науке и технике САНУ.