Отворена изложба о 20 година нових археолошких истраживања Винче

У Галерији науке и технике САНУ 3. јула је отворена изложба „Форензика древности – 20 година нових археолошких истраживања Винче”, чији су аутори проф. др Ненад Тасић, професор Филозофског факултета у Београду, и Кристина Пенезић из Института Биосенс у Новом Саду. Изложбу организује Центар за дигиталну археологију при Филозофском факултету у Београду, у сарадњи са Галеријом науке и технике САНУ.

Непосредан повод за одржавање изложбе је значајан јубилеј у археологији Србије. Ове године се навршава 20 година од почетка нових истраживања светски значајног неолитског налазишта Винча. Године 1998. започета је трећа серија ископавања која је за циљ имала примену најсавременијих метода археолошких ископавања и документовања, али и најшире укључивање колега из различитих струка у добијање нових археолошких сазнања. Изложба представља методе, анализе, процесе и резултате који су добијени током последњих 20 година.

На отварању изложбе говорили су академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ, и др Ненад Тасић, а изложбу је отворио Данијел Синани, редовни професор и декан Филозофског факултета у Београду.

У оквиру изложбе планиран је пратећи програм који ће се састојати од предавања и радионица. Четвртком, од 18 часова, у Галерији ће бити приређивана предавања посвећена локалитету Винча и стручна вођења аутора и сарадника на изложби, док ће се суботом, у термину од 10.30 до 13 часова, одржавати радионице за најмлађе. Изложба ће трајати до петка, 10. августа.

Групне посете потребно je заказати на телефон 011/202 71 52.