Посета председника Народне скупштине Републике Српске

Председник Народне скупштине Републике Српске господин Недељко Чубриловић посетио је Српску академију наука и уметности, 1. марта 2019. године, и састао се са њеним председником академиком Владимиром С. Костићем и потпредседником академиком Љубомиром Максимовићем.

Разговор је био посвећен сарадњи између САНУ и Академије наука и умјетности Републике Српске и могућностима за њено унапређење, како на научном тако и на уметничком плану. У том смислу, најављена је заједничка организација научне конференције посвећене односима Србије и Турске кроз историју. У разговору је истакнут вишеструки значај чувања и јачања међусобних веза две академије, у циљу успостављања јединственог културно-уметничко-научног простора.

Господин Н. Чубриловић најавио је рад на хидроенергетским пројектима на горњем току Дрине, о чему су већ постигнути договори између надлежних министарстава. Академик Владимир С. Костић предложио је укључивање Академијског одбора за енергетику САНУ који окупља изванредне стручњаке за ову област, способне да пруже драгоцену помоћ не само у реализацији поменутих пројеката, већ и у снимању енергетских ресурса Р Српске.

Разговарало се такође о укључивању Академије наука и умјетности Републике Српске у Европску федерацију академија (ALLEA). Са доласком новог председника, проф. Антонија Лоприена, на чело ове асоцијације, створене су повољне околности да се то питање позитивно реши, па ће САНУ упутити писмо, са молбом да се на мајском заседању Генералне скупштине ALLEA исправи неправда учињена пре три године и АНУРС прими у породицу европских академија.

На крају сусрета, господин Никола Чубриловић уручио је поклон академику Владимиру С. Костићу: Плакету Народне скупштине Републике Српске, Устав Републике Српске, на српском и енглеском језику, и фотомонографију објављену поводом 25 година постојања Народне скупштине Републике Српске.