ОТКАЗАНО

Предавање академика Александра Ломе „Етничка и културна прошлост Срба у светлу језика”

У оквиру циклуса предавања под називом  „О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде”, у четвртак, 30. септембра, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ, академик Александар Лома одржаће предавање под називом „Етничка и културна прошлост Срба у светлу језика”.

Митологизација сопствене прошлости није специјалитет нас Срба, нити смо међу онима на свету који у томе предњаче, али јесмо један од народа који се — за сада, срећом, само на маргинама озбиљне науке — тиме баве, а да им то уопште није потребно, јер су наши историјски корени довољно дубоки, да се не морамо осећати инфериорно у односу на оне за које нема другог начина да утемељавају свој идентитет осим на нечем што је у најбољем случају научна спекулација, а често и чиста фикција, заснована на слободном поигравању са језиком.

Заправо, позитивна сазнања која имамо о својој прошлости заснивају се, осим писаних и археолошких извора, у великој мери на језику. Изданак прасловенског, српски језик –   неке специфичне црте попримио је још у његовој дијалекатској диференцијацији до које је дошло у словенској прапостојбини, пре велике сеобе средином првог миленија пре Хр., да би их онда даље развијао након досељења на северозападни Балкан у седмом веку н.е., и уобличио се као посебан идиом до почетка старосрпске писмености крајем XII века, очувавши ту самосвојност, упркос црквенословенским утицајима, до данас. У овом прилогу биће речи пре свега о лексици старосрпског језика и њеној слојевитости, која, полазећи од општесловенског наслеђа, садржи и позније наслоје, проистекле из доцнијих контаката са другим језицима, пре свега у домену материјалне и духовне културе.

 

Директан пренос конференције може се пратити на сајту САНУ
https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

 

ОПИСИ ПРЕДАВАЊА И БИОГРАФИЈЕ ПРЕДАВАЧА