Предавање „Материја којa недостаје – потрага у Млечном путу“

У среду 15. јануара, у Свечаној сали САНУ, професорка Лаура Баудис одржала је предавање на тему „Материја којa недостаје – потрага у Млечном путу“ (All the dark we can not see – searches for dark matter in the Milky Way).

Један од тренутно највећих изазова физике честица је откриће природе тамне материје. Астрофизичка посматрања дају обиље посредних доказа за постојање новог типа материје, чија укупна маса вишеструко надмашује масу видљиве материје. Резултати и теоријска разматрања указују на могућност да је овај тип материје сачињен од нове врсте честица, a њихова предвиђена маса и јачина спрезања са видљивом материјом крећу се у широком опсегу.

Предавање је дало преглед теоријских предвиђања, стања у области директне детекције овог типа материје, као и будућих експеримента.

Проф. др Лаура Баудис је професорка Универзитета у Цириху, чланица Научног комитета CERN-а и председавајућа APPEC-a. Докторирала је на Универзитету у Хајделбергу, а постдокторске студије завршила је на Универзитету Станфорд.