Предавање „Од морфологије до генома: Интегративни приступ у разрешавању сродничких односа у различитим еволутивним линијама Euphorbia”

„Од морфологије до генома: Интегративни приступ у разрешавању сродничких односа у различитим еволутивним линијама рода Euphorbia” (From Morphology to Genomes: Integrative Approach in Disentangling Relationships in Different Euphorbia Lineages) – назив је предавања које ће у среду, 20. децембра, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ одржати проф. др Божо Фрајман.  

Euphorbia је један од највећих родова цветајућих биљака, који обухвата више од 2.150 врста. Већина врста у Европи припада подроду Euphorbia subgen. Esula, који је сродник са још три подрода. Овај подрод  обухвата око 480 врста и представља најзначајнију радијацију рода у умереним подручјима Старог света. Балканско полуострво, познато као центар европског биодиверзитета, са 70 врста, представља једно од најбогатијих подручја рода Euphorbia у Европи. Проф. др Божо Фрајман ће овом приликом представити резултате прошлих и актуелних студија о диверзификацији различитих врста Euphorbia са Балканског полуострва, заснованих на секвенцирању ДНК, укључујући секвенцирање следеће генерације (RAD секвенцирање), анализе AFLP fingerprint, мерења релативне величине генома, процене броја хромозома и морфолошке анализе.

Божо Фрајман је дипломирао на Биолошком одељењу Универзитета у Љубљани (2001), а докторирао у Еволутивном биолошком центру Универзитета у Упсали (Шведска, 2007). Ванредни је професор на Одељењу ботанике на Универзитету у Инсбруку (Аустрија), те наставник и лабораторијски асистент на Биолошком одељењу Универзитета у Љубљани.

Директан пренос предавања може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.