ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ЗОЈЕ ПОПОВИЋ, ИНОСТРАНОГ ЧЛАНА САНУ

Проф. др Зоја Поповић, инострани члан САНУ, одржаће предавање под називом „Електронска кола за радио-фреквентне системе, у четвртак, 15. септембра, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ.

Главни проблеми радио-фреквентних система за комуникације и сензоре на микроталасним учестаностима  односе се на потрошњу електричне енергије приликом предаје и ограничену осетљивост приликом пријема. Истраживачка група на Универзитету у Колораду бави се решавањем тих проблемa на учестаностима од 1 до преко 100 GHz. У предавању ће бити наведени примери интегрисаних кола у галиум нитриду (GaN). Ова високофреквентна аналогна електрична кола примењују се у бежичним комуникацијама. Мање познате примене укључују индустријско грејање за претварање смећа у гориво и мерење унутрашње температуре тела за дијагностику у медицини.

Др Зоја Поповић је почасни редовни професор на Електротехничком факултету Универзитета у Колораду (Болдер, САД). Дипломирала је на Електрoтехничком факултету Универзитета у Београду. Магистрирала је и докторирала на Калифорнијском технолошком институту (Caltech, Pasadena, CA, USA). Њени истраживачки интереси у области микроталасне технике обухватају појачаваче високе ефикасности, интегрисана кола на милиметарским учестаностима, медицинске примене микроталаса, квантне сензоре и мерења, као и бежично напајање.

Проф. Зоја Поповић је члан  Института инжењера електротехнике и електронике (Institute of Electrical and Electronics Engineers IEEE), добитница је две IEEE MTT Microwave Prizes (1993. и 2006) за најбоље радове године, и URSI Issac Koga златне медаље.  Проглашена је за White House NSF Presidential Faculty Fellow, као и за IEEE MTT Distinguished Educator. Под њеним менторством докторирало је преко 65 доктораната. За иностраног члана САНУ изабарана је 2006. године.  Ове године изабрана је  за члана Америчке националне инжењерске академије (National Academy of Engineering).

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/