Предавање професора емеритуса Томаза Руђерија „Нове границе у неравнотежној термодинамици“

Професор емеритус  Томазо Руђери (Prof. Tommaso Ruggeri), један  од најистакнутијих европских научника у области математичке физике, одржаће  предавање под називом „Нове границе у неравнотежној термодинамици“  у среду, 24. маја, у Свечаној сали САНУ, у 12 сати.

Звање професора емеритуса стекао је на Универзитету у Болоњи, где је  1980. изабран за редовног професора математичке физике. Његова богата библиографија садржи око 270 научних и стручних радова. Аутор је неколико значајних књига и монографија.

Поље његовог научног истраживања  обухвата различите области математичке физике, међу којима се посебно издваја  неравнотежена термодинамика.  Професор Руђери један је од утемељивача модерне теорије проширене термодинамике. Заједно са професором Ингом Милером, иностраним чланом САНУ, написао је студију Рационална проширена термодинамика, која представља једну од најважнији књига из области термодинамике, са индексом цитатности који износи 2200.

Професор Руђери је члан бројних научних  институција и удружења међу којима су Европска академија наука  и италијанска  Национална академија  наука (Accademia Nazionale dei Lincei). За свој научни рад  примио је  многа признања међу којима је Награда Академије наука у Торину за изузетна научна достигнућа.

Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/